European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/07/53

Brussel, 6 juli 2007

11556/07 (Presse 163)

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de parlementsverkiezingen in Oost-Timor

De parlementsverkiezingen van 30 juni in Oost-Timor zijn een belangrijke mijlpaal op weg naar de opbouw van een natie en de vestiging van stabiele en verantwoordelijke democratische structuren en instellingen. De EU feliciteert het Timorese volk met dit nieuwe vertoon van gehechtheid aan democratie en vrede, waarvan zijn grote en vreedzame deelname aan de parlementsverkiezingen het bewijs is.

De EU looft de Timorese autoriteiten, en met name het technisch secretariaat van de electorale administratie en de nationale kiescommissie, voor de normale, doeltreffende organisatie van de verkiezingen ondanks de moeilijke omstandigheden en logistieke problemen.

De EU erkent tevens dat de collectieve internationale inspanningen in Oost-Timor, en vooral die van de lokale VN-missie (UNMIT), van doorslaggevend belang zijn geweest voor het scheppen van een rustig electoraal klimaat waardoor deze verkiezingen een succes waren. Het belang dat de EU hecht aan het democratisch proces in Oost-Timor wordt benadrukt door het feit dat de EU opnieuw een verkiezingswaarnemingsmissie, bestaande uit 36 waarnemers uit 19 lidstaten, heeft gestuurd.

De lidstaten van de EU en de Europese Commissie blijven volledig gecommitteerd aan de ondersteuning van Oost-Timor bij het aanpakken van de grote uitdagingen die zich aandienen, zoals het heropbouwen van de veiligheidssector, het herstellen van de rechtsstaat en het garanderen van de sociaaleconomische ontwikkeling van de bevolking van Oost-Timor in een klimaat van vrede en stabiliteit.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië en Georgië sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

Wetstraat 175 B - 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026
press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom

11556/07 (Presse 163)