Senternovem


22-06-2007 | Een week lang aandacht voor klimaatverandering

Op zaterdag 7 juli staan Nederland 3 en 3FM de hele dag en nacht in het teken van het wereldwijde klimaatevenement Live Earth. In de week die hieraan voorafgaat, besteden de publieke omroepen al op vele andere manieren aandacht aan het onderwerp klimaatverandering, onder de noemer Live Earth Alert! Eén van de initiatiefnemers van de nationale actie is EnergieTransitie.

Zaterdag 07-07-07, op zeven locaties in de zeven continenten, gaan 150 van de beste bands en muzikanten ter wereld 24 uur lang optreden op het evenement Live Earth. De concerten worden gehouden in New York, Londen, Shanghai, Tokyo, Rio de Janeiro, Johannesburg en Sydney. Artiesten en bands die meedoen zijn onder andere Madonna, The Police en Black Eyed Peas. De bedoeling is om, net als twee jaar geleden bij Live 8, via muziek aandacht te vragen voor een groot mondiaal probleem. Ging het toen om onderontwikkeling en armoede, nu gaat het om het klimaatprobleem en de mogelijke oplossingen hiervoor.

Concert

Live Earth Alert!
In Nederland worden de popconcerten in het kader van Live Earth uitgezonden op Nederland 3 en 3FM. Daarnaast is er een grote bijeenkomst in het Amsterdamse Westerpark: Live Earth Alert! Daar zijn de concerten van elders op de wereld te volgen via levensgrote beeldschermen. Al dansend en fietsend zullen de muziek en de video's in de lucht worden gehouden. Dolf Jansen, Sophie Hilbrand en Giel Beelen presenteren dit festival, waar verder ook nog allerlei attracties komen en artiesten als Fedde le Grand en Ali B hun opwachting zullen maken. Ook zullen debatten en interviews worden gehouden rondom het thema klimaat en energie, die publiek te volgen zijn. Alle informatie over de concerten, het evenement en de programmering op radio en televisie is te vinden op liveearth.org. Op het evenement worden ongeveer 15.000 bezoekers verwacht.

Logo Live Earth

Actieweek
Voorafgaand aan 07-07-07 staan de publieke omroepen een week lang in het teken van klimaatverandering. Zo kan men bij de KRO een Klimaattest doen. Omroepvereniging Llink zet de gevolgen van de klimaatverandering uiteen in het programma Llinke soep en presenteert daarnaast op zijn website Llinke klimaattips. 3FM en het NOS Journaal zenden de hele week extra klimaatjournaals uit. Al het recente en wat oudere nieuws over klimaatverandering en klimaatmaatregelen heeft de NOS bijeengebracht in het dossier Klimaatverandering op zijn website. BNN gaat met de klimaatpolitie het land in. En de VPRO heeft een energieblog ingericht.

Achtergrond
Live Earth hoopt 2 miljard mensen te bereiken. De bedoeling is om met de actie geld op te halen voor een meerjarig internationaal actieplan tegen klimaatverandering. Daarnaast zullen bezoekers en kijkers worden opgeroepen om zelf maatregelen te nemen om de uitstoot van CO2 tegen te gaan. Het evenement is een initiatief van Al Gore, voormalig vice-president van de Verenigde Staten, die vorig jaar met zijn film An Inconvenient Truth het klimaatprobleem wereldwijd op de agenda zette. Kevin Wall, de producer van de Live 8 concerten in 2005, gaat Live Earth produceren.
De nationale actieweek Live Earth Alert! is een gezamenlijk initiatief van de HIER-campagne, de Nederlandse publieke omroep en EnergieTransitie. Laatstgenoemde is inhoudelijk partner en draagt met haar expertise bij aan de inhoud van de programma's.

Kijk voor meer informatie ook op www.liveearthalert.nl.