Digitale Gemeente Houten

Opgraving Burg. Wallerweg in Houten

op zaterdag 7 juli

dinsdag 26 juni 2007 - Bron: Archeologische Werkgroep 'Leen de Keijzer'

Houten en archeologie hebben wat met elkaar! In 2007 is het vijftig jaar geleden dat in Houten een grote opgraving plaatsvond in de Burg. Wallerweg en het Oude Dorp. Destijds zijn de resten van de fundering van de Romeinse Villa aangetroffen. In het Romeinenjaar 1997 zijn de contouren van de fundamenten aangebracht in het straatwerk van de Burg. Wallerweg en is een groot informatiebord geplaatst.

Op zaterdag 7 juli a.s. van 10.00 tot 15.00 uur zal de Archeologische Werkgroep Leen de Keijzer een deel van het fundament opnieuw blootleggen. In de gemeentetoren van de Pleinkerk, schuin tegenover de Romeinse Villa, is die dag een tentoonstelling over de opgraving in 1957 ingericht, met fotos uit die tijd en Romeinse attributen.

Jubileum
De opgraving op 7 juli houdt verband met het 40-jarig jubileum van de Archeologische Werkgroep, onderdeel van de Historische Kring Tussen Rijn en Lek. Door de geweldige groei van Houten heeft de werkgroep in de afgelopen jaren belangrijk archeologisch werk kunnen verrichten en zijn veel interessante vondsten gedaan. Op 7 juli kan iedereen zien hoe zon opgraving in zijn werk gaat. Leden van de werkgroep zijn aanwezig om, staand aan de rand van de opgravingsput aan de Burg. Wallerweg, een toelichting te verzorgen. Voor geïnteresseerden is informatiemateriaal beschikbaar.

Op basis van de onderzoeken van vijftig jaar geleden wordt aangenomen dat de zeer luxe (!) Romeinse Villa tussen 150 en 175 jaar na Chr. is gebouwd. Door een moderne kalk/mortelanalyse uit te voeren, is het mogelijk de Villa preciezer te dateren.

In verband met de opgraving is de Burg. Wallerweg op 7 juli van 7.00 tot 19.00 uur afgesloten tussen het Plein en de Herenweg. De parkeerplaats bij restaurant De Engel blijft bereikbaar. De overige toegangen tot het Oude Dorp zoals de Vlierweg en de Loerikseweg blijven open.

De Archeologische Werkgroep Leen de Keijzer wordt ondersteund door de gemeente Houten, de provincie Utrecht en de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM).

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2007 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).