Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Modeshow met klimaatneutrale kleding tijdens Live Earth Alert

DutchSpirit: eerste klimaatneutrale kledinglabel in de wereld

Nijmegen, 27 juni 2007

Op 7 juli 2007 zal DutchSpirit tijdens Live Earth Alert in Amsterdam een modeshow met klimaatneutrale kleding verzorgen. DutchSpirit is het eerste kledinglabel in de wereld dat haar kleding klimaatneutraal produceert. In samenwerking met de KlimaatNeutraal Groep heeft DutchSpirit twee weken geleden een quickscan in de productieketen uitgevoerd. Hieruit is een cijfer van CO2-uitstoot gekomen voor ieder kledingstuk dat DutchSpirit produceert. Deze CO2-uitstoot compenseren we door middel van het ondersteunen van verschillende projecten.

Klimaatneutraal
Naar aanleiding van de quickscan mogen we het HIER-logo (voor meer info: www.hier.nu) voeren. DutchSpirit gaat verder dan het planten van bomen om de CO2-uitstoot te compenseren. Zo zullen we de uitstoot, waar mogelijk, gaan reduceren. We gaan investeren in het productieproces van de fabrikant. Het hergebruiken van restwarmte door middel van een buizensysteem in de fabrieken is hierbij een voorbeeld. Voor meer informatie over andere projecten waar we aan deelnemen zie: www.klimaatneutraal.nl

Daarnaast starten we met verschillende partners een groot onderzoek naar de exacte CO2-uitstoot in de totale productieketen. Op dit moment zijn er binnen de kledingindustrie geen enkele cijfers bekend wat precies de vervuiling is van de kleding en welke CO2 erbij vrijkomt. Deze resultaten zullen daarna gebruikt worden binnen de kledingbranche om verschillende labels de mogelijkheid te bieden om hun CO2 uitstoot te compenseren en daarnaast om CO2-uitstoot / vervuiling te reduceren.

Het modelabel DutchSpirit zal in nauwe samenwerking met zowel (non)profit organisaties, en overheden op landelijk als internationaal niveau een breed draagvlak proberen te creëren voor deze manier van kleding produceren.

DutchSpirit
DutchSpirit is een modelabel dat onder de Gedragscode voor de Kledingindustrie van Fair Wear Foundation haar kleding produceert. Daarnaast zijn we aangesloten bij MADE-BY, werken we veel met biologisch katoen en maken we onze collecties track&traceable.

Make a Difference. Move your World. / klimaatneutrale modeshow De modeshow met klimaatneutrale kleding zal tijdens Live Earth Alert uit een aantal onderdelen bestaan. Zo laten we de kledinglijn van het project Make a Difference. Move your World zien. Deze kledinglijn is ontworpen door studenten van het Amsterdam Fashion Institute. Daarnaast wordt de zomercollectie 2008 van DutchSpirit getoond.

Make a Difference, Move your World is de slogan van vijf partners die gezamenlijk aandacht willen vragen voor de leefomstandigheden in de wereld en het klimaat. Gezamenlijk willen ze zichtbaar maken dat door duurzame, biologische en eerlijke producten te kopen je een directe invloed kan hebben op veranderingen in het leven van anderen.

Dit project is een samenwerkingsverband tussen de volgende partners:
* Move Your World (www.moveyourworld.nl/events);
* DutchSpirit (www.dutchspiritfashion.com);

* AMFI (www.amfi.hva.nl);

* Goede Waar & Co (www.kledingchecker.nl);

* MADE-BY (www.made-by.nl).