Gemeente Helmond


Experiment gratis busvervoer

In de proefperiode van 7 juli 2007 - 6 juni 2008 mogen kinderen van 12 jaar en jonger (0-12) en mensen van 65 jaar en ouder (65+) op alle dagen gratis gebruik maken van de bus in Helmond. Zij moeten hun leeftijd met een legitimatiebewijs bij de chauffeur kunnen aantonen. Op zaterdag kan zelfs iedereen gratis de bus nemen in Helmond. Het experiment geldt zowel voor Helmonders als niet-Helmonders.

Welke buslijnen? >>>
Hoe werkt het in de praktijk? >>>
Veelgestelde vragen >>>

Welke buslijnen?

De proef met het gratis busvervoer betreft alle streek- en buslijnen binnen de gemeentegrenzen van Helmond: 6, 20, 23, 24, 25, 27, 51, 52, 53, 54 en 127. Klik hier voor overzichtskaart. Tijdens het experiment worden evaluaties gehouden. Op basis hiervan wordt besloten of het experiment een vervolg krijgt.

Hoe werkt het in de praktijk?

Een vrouw van 42 jaar oud gaat op zaterdag vanuit Brouwhuis met stadbus 54 naar het centrum van Helmond. Aangezien op zaterdag het busvervoer binnen de gemeentegrenzen van Helmond gratis is, betaalt zij niks.
Een bejaard echtpaar van 85 en 83 jaar oud gaat op vrijdag vanuit de Eeuwsels met stadbus 51 naar het station Helmond voor een dagje uit met de trein. Aangezien voor 65+-ers het busvervoer in Helmond op alle dagen gratis is, betalen zij niks voor de busreis. Een vrouw (35 jaar oud) gaat op woensdagmiddag met haar twee kinderen van 10 en 7 jaar met streekbus 25 vanuit Aarle-Rixtel op bezoek bij opa en oma in Brouwhuis. Een rit van 4 strippen waarvan 2 in Helmond. De vrouw betaalt voor zichzelf 4 strippen en voor haar kinderen elk 4-2 = 2 strippen.

Antwoorden op veelgestelde vragen:

Waarom gratis busvervoer?
Het aantrekkelijk en laagdrempelig maken van openbaar vervoer is gunstig voor:
De mobiliteit en maatschappelijke participatie van onder meer ouderen. Wie mobiel is gaat makkelijker de deur uit om leuke en gezellige dingen te doen. De bus vergroot zo letterlijk hun leefwereld.
De bereikbaarheid van het centrum vanuit de wijken. Als de bus gratis is zullen mensen wellicht eerder naar het Helmondse winkelhart gaan en de auto laten staan.
Vermindering van luchtvervuiling. Als meer mensen in plaats van de auto de bus nemen, zal de hoeveelheid schadelijke stoffen die de lucht ingaan ook lager zijn.

Geldt het gratis busvervoer alleen voor Helmonders? Nee. Het geldt voor iedereen die met de bus in en door Helmond reist, ongeacht de plaats waar ze wonen.

Geldt het gratis busvervoer ook voor streekbussen die door Helmond komen?
Ja. Het aantal zones dat de bus door Helmond rijdt wordt afgetrokken van het totale aantal strippen van de reis.

Hoe langt duurt het experiment?
Het experiment loopt van 7 juli 2007 tot en met 6 juli 2008. Naar aanleiding van evaluaties wordt gekeken hoe het experiment loopt en of er in Helmond structureel een vorm van gratis busvervoer wordt ingesteld. Als u uw mening kwijt wilt, mail dan naar gemeente@helmond.nl of stuur een brief naar Gemeente Helmond, T.a.v. Afdeling ROV, Postbus 950, 5700 AZ Helmond

Hoe moeten kinderen van 12 jaar en jonger en ouderen van 65 jaar en ouder hun leeftijd aantonen?
In Helmond wordt niet met pasjes gewerkt. Mensen uit de doelgroep 65+ moeten zich identificeren met een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs). Kinderen dienen zich te kunnen identificeren met een geldig legitimatiebewijs of schoolpas (met foto) of soortgelijk passen waar een foto opstaat.

Is het voor jongeren die precies 12 jaar zijn en voor mensen die precies 65 jaar zijn nu wel of niet gratis?
Jongeren van 12 jaar oud en mensen van 65 jaar oud vallen beiden in de doelgroep en reizen dus gratis.

Ik heb nog (roze) strippenkaarten over die ik nu niet meer nodig heb. Kan ik die ruilen?
Helaas, het systeem van Vervoersbewijzen Nederland (VBN) voorziet niet in de mogelijkheid om eenmaal gekochte kaarten terug te nemen. Uiteraard zijn deze strippenkaarten wél bruikbaar buiten Helmond. Klik hier voor de algemene vervoersvoorwaarden

Waar kan ik met mijn vragen terecht?
Voor vragen over de rijtijden en haltes kunt u terecht op de website van de vervoerder Hermes, www.hermes.nl. Ook kunt u contact opnemen met de klantenservice van Hermes: Telefoon: 0900 821 22 08 ( 0,10 pm) Op werkdagen bereikbaar van 8.30 17.00 uur.
E-mail: klantenservice@Hermesgroep.nl

Voor overige vragen kunt u terecht bij zowel Hermes als de gemeente Helmond:
Telefoon: 0492 587690
E-mail: gemeente@helmond.nl

Wat is de kortste weg?
Wilt u van A naar B met het openbaar vervoer? Voor de routeplanner voor het totale OV in Nederland klik op www.9292ov.nl