Ingezonden persbericht


Tentoonstelling en activiteiten in het SieboldHuis

Zaterdag 7 juli 2007 t/m zondag 29 juli 2007

ACTIVITEITEN

Zondag 8 juli, 14u: gratis rondleiding over de vaste collectie

Zondag 15 juli, 14u: gratis rondleiding over de vaste collectie

Zondag 22 juli, 14u: gratis rondleiding over de vaste collectie

Zondag 29 juli, 14u: gratis rondleiding over de vaste collectie

TENTOONSTELLINGEN

Relay-Camera Japan in het SieboldHuis
Vanaf 15 mei t.e.m. 29 juli

Acht lege houten boxen, daar begint het mee. Maar elke week wordt er een houten box gevuld met nieuw werk van een Japanse of een door Japan geïnspireerde kunstenaar. De kunstenaar heeft carte blanche en daarom is het nog niet bekend hoe het werk eruit gaat zien. De werken werden een week ervoor geïnstalleerd in de voormalige aankondigingsvitrine van galerie de Aanschouw aan de Witte de Withstraat in Rotterdam. Zeven dagen later wordt de installatie uit de galerie vervangen, en gaat het werk naar Leiden om hier toegevoegd te worden aan Relay. Na twee maanden zijn alle boxen gevuld en kunnen de werken met elkaar in een interculturele dialoog treden.

De tentoonstelling Relay in het SieboldHuis wordt georganiseerd in samenwerking met het Rotterdamse festival Camera Japan, dat in 2007 met nog meer films en evenementen komt dan vorig jaar.

IN HERHALING

Uit het atelier van Ogawa Toshu: Japanse kalligrafie Vrijdag 22 juni 2007 t.e.m. zondag 29 juli 2007

Tot en met mei 2007 heeft de Universiteit Leiden het bijzondere voorrecht om de bekende meester-kalligraaf en schilder Ogawa Toshu als docent en 'artist in residence' te verwelkomen. Daarnaast zal hij een klein aantal eigen prenten tentoonstellen in het SieboldHuis en het Rijksmuseum voor Volkenkunde. Zijn eigen werk wordt voor deze gelegenheid speciaal aangevuld met werk van zijn Japanse studenten, geselecteerd door de 'sensei' zelf. Vanaf zijn prille jeugd is Ogawa Toshu (1928) omringd door kalligrafie. Zijn voorouders stammen uit een Samurai geslacht waar kalligrafie ook een manier van leven is. In zijn tienerjaren kopieert hij klassieke werken van bekende meesters, door steeds maar weer de lijnen over te trekken.

Toshu staat vooral bekend om zijn karakteristieke stijl, waarin hij terugkeert naar de oorspronkelijke pictogrammen die dichter tegen de betekenis van het woord aanleunen dan de huidige kanji-karakters. Zo is in Toshu's weergave van het karakter 'schaap' nog duidelijk het dier te herkennen. Ook in het werk van zijn studenten is het duidelijk dat de invloed van Toshu ver reikt.

Vaste opstelling

Het SieboldHuis in Leiden biedt het mooiste uit het oude en nieuwe Japan in een monumentaal historisch pand aan het Rapenburg; prenten, lakwerk en ceramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alles is tussen 1823 en 1830 in Japan verzameld door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold.

SieboldHuis, Rapenburg 19, Leiden
Tel: 071 512 55 39 www.sieboldhuis.org info@sieboldhuis.org Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 10.00-17.00 uur Entree: ¤7,50 / ¤4,00 / MK en CJP geldig.

Annelies Valgaeren | Communicatie | SieboldHuis | tel: + 31 (0)71 5125539 | annelies@sieboldhuis.org | Postbus 11007 | 2301 EA Leiden | Rapenburg 19 | fax: + 31 (0)71 5128063 | aanw. di, woe, do, vr

Van 26 juni tot 29 juli in het SieboldHuis:
Uit het atelier van Ogawa Toshu - Japanse kalligrafie Relay - i.s.m. Camera Japan
www.sieboldhuis.org