FNV

Datum
5 juli 2007
Onderwerp
Kwakoefestival

Agnes Jongerius zaterdag op Kwakoe-festival

Met een bijeenkomst over diversiteit tijdens 'Kwakoe' sluit FNV-voorzitter Agnes Jongerius een reeks af van vijftig bijeenkomsten met etnische minderheden. De aftrap was vorig jaar november in de Kocatepe-moskee in Rotterdam. Tijdens het Kwakoe-festival in Amsterdam-Zuidoost spreekt Jongerius op zaterdag 7 juli over haar visie op diversiteitsbeleid.

De FNV vindt het belangrijk dat de werkvloer een afspiegeling is van de maatschappij. Nu is de werkloosheid onder minderheden nog drie keer zo hoog als gemiddeld. Tijdens de participatietop op 27 juni heeft de FNV afspraken gemaakt om de arbeidsdeelname van etnische minderheden te vergroten.

Sinds november 2006 heeft de FNV vijftig bijeenkomsten gehouden in samenwerking met organisaties van minderheden in de vier grote steden. Doel was de banden en contacten met de verschillende minderheidsgroepen te versterken. De organisaties verzorgden de bijeenkomst en droegen het thema aan. Dankzij de bijeenkomsten is het netwerk van de vakbeweging in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam versterkt.

De helft van de bijeenkomsten ging over het AOW-gat. Veel etnische minderheden zijn op latere leeftijd naar Nederland gekomen en krijgen na hun 65e geen volledige AOW. Een druk bezochte bijeenkomst in de Amsterdamse Koningskerk werd aanleiding voor Kamervragen over het AOW-gat voor Surinamers. Andere bijeenkomsten gingen over gemeentelijke voorzieningen (WMO), zelfstandigen zonder personeel, netwerken, en algemene informatie over FNV-lidmaatschap.

Voor het vervolg op de bijeenkomsten wordt onder andere gedacht aan het werven en scholen van nieuwe kaderleden van diverse afkomst. Zij kunnen voorlichting geven en spreekuren draaien op plekken waar veel minderheden komen. Het Kwakoefestival heeft dit jaar als thema 'Feel the Rhythm of Diversity'. Van oorsprong een voetbaltoernooi trekt het festival elk jaar duizenden bezoekers.

Zaterdag 7 juli 2007
17.00 uur Introductie van Kwakoevoorzitter Winston Kout 17.10 - 17.25 uur FNV-voorzitter Agnes Jongerius over diversiteitsbeleid 17.25 - 18.00 uur Vragen en discussie.

Plaats: Manifestatietent (vlakbij hoofdingang). Tijdens Kwakoefestival, Bijlmerpark. Nabij Winkelcentrum Amsterdamse Poort, Amsterdam Zuidoost.

Meer informatie: FNV Voorlichting, Harrie Lindelauff 020 - 58 16 552