Nederlandse Spoorwegen

Utrecht, 05 juli 2007

Milieu Centraal en NS berekenen klimaatbelasting dagelijks vervoer tijdens Live Earth Alert!

Ons dagelijks vervoer naar werk of school zorgt voor broeikasgassen in de lucht. Hoeveel dat is, rekenen Milieu Centraal en NS uit tijdens het Live Earth Alert! evenement op 7 juli in Amsterdam. Bezoekers die boven het gemiddelde zitten, krijgen een NS-dagkaart om de trein te proberen. Wie onder het gemiddelde zit, ontvangt een DVD met de klimaatfilm van Al Gore. De laagste score wordt beloond met een ballonvaart.
Met de Live Earth concerten zaterdag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor klimaatverandering en de aanpak ervan. Dagelijks vervoer is één van manieren waarop het klimaat wordt belast met broeikasgassen. Tussen de verschillende vormen van vervoer bestaan behoorlijke verschillen in CO2-uitstoot. Een gemiddeld huishouden stoot jaarlijks 3200 kg CO2 uit met het gebruik van dagelijks vervoer. Dat is 35 % van hun totale directe uitstoot. De test bestaat uit 7 vragen en aan het einde ervan wordt duidelijk hoe klimaatvriendelijk of onvriendelijk iemand dagelijks reist. Milieu Centraal is gespecialiseerd in de milieueffecten van Openbaar Vervoer en verkeer.
NS is hoofdsponsor van het programma op het terrein van de Westergasfabriek. Naast de milieutest kunnen bezoekers in de NS-tent speed-daten over duurzaamheid met bekende Nederlanders zoals de schrijver Kluun en de dichter des vaderlands Driek van Wissen. Noot aan de redactie
Meer informatie: NS persvoorlichting 030-2357070 NS
NS is de grootste reizigersvervoerder op het spoor in Nederland en verzorgt over een spoorwegnet van ruim 2000 km lengte met 4500 treinritten per dag het vervoer van 1,1 miljoen reizigers. Daarvoor zijn bijna 2900 rijtuigen met 250.000 zitplaatsen beschikbaar. 25.000 NS-ers verzorgen de dienstverlening aan de klanten. In Nederland beheert NS 375 stations. NS speelt een belangrijke rol in de mobiliteit van Nederland: op de drukste corridors naar de Randstad en tussen de grote steden heeft de trein een marktaandeel tussen de 30 en 60%. NS stelt zich ten doel reizigers veilig, op tijd en comfortabel te vervoeren via aantrekkelijke stations. In het Verenigd Koninkrijk exploiteert dochterbedrijf NedRailways samen met haar Britse partner Serco twee vervoerconcessies: Mersey Rail rondom Liverpool en Northern Rail in het noorden van Engeland. Over het Nederlandse spoorwegnet rijdt naast NS nog een twintigtal andere vervoerders. Het beheer van de spoorweginfrastructuur (rails, wissels, bovenleidingen etc) en de railverkeersleiding zijn taken van ProRail. De Inspectie Verkeer en Waterstaat ziet toe op de spoorwegveiligheid in Nederland.

NS Groep N.V., Utrecht Handelsregister Utrecht 30124358


---- --