Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 's-Hertogenbosch, juli 2007

Noordbrabants Museum exposeert Sterren op het doek 7 t/m 29 juli in de Statenzaal

Het Noordbrabants Museum toont als eerste de expositie Sterren op het Doek. In het gelijknamige TV-programma van Omroep Max BankGiro Loterij worden bekende Nederlanders geportretteerd door drie kunstenaars, waarna het model een portret mag uitkiezen. Het museum toont het resultaat van deze serie; de 24 geschilderde portretten. De expositie zal vervolgens ook te zien zijn in Amstelveen en Otterlo.

Televisieprogramma
Vanaf 4 juli start het nieuwe programma BankGiro Loterij Sterren op het Doek op Omroep MAX, gepresenteerd door Hanneke Groenteman. Daarin worden bekende Nederlanders (Marco Borsato, Monique van de Ven, Frits Bolkestein, Albert Verlinde, Ernst Daniël Smid, Angela Groothuizen, Loretta Schrijver en Najib Amhali) geportretteerd door telkens drie nieuw geselecteerde en verschillende portretschilders, met zeer uiteenlopende stijlen. Van postimpressionistisch, expressionistisch, klassiek figuratief tot digitaal. Jong of wat ouder; vers van de academie of met respectabele staat van dienst: deze 24 schilders namen de uitdaging aan om in twee weken een goed portret af te leveren. Het programma is gebaseerd op het BBC format Star Portraits, één van de best bekeken televisieprogramma's in Engeland en is vanaf 4 juli acht weken lang te zien bij Omroep MAX op Nederland 2, om 20.50 uur.

Expositie
De werken die gemaakt zijn tijdens de uitzendingen worden tentoongesteld in drie Nederlandse musea, te beginnen met het Noordbrabants Museum te 's-Hertogenbosch. In het TV-programma kozen de acht bekende Nederlanders ieder hun favoriete schilderij. De overige portretten worden dit najaar geveild. De opbrengst van de schilderijen is bestemd voor één van de, door de bekende Nederlanders bepaalde, goede doelen. In de museumwinkel zijn ansichtkaarten en een catalogus te koop met de portretten uit de expositie. De tentoonstelling reist na het Noordbrabants Museum naar Museum Jan van der Togt in Amstelveen en gaat tot slot naar het Kröller-Müller Museum te Otterlo. In Engeland trok de expositie naar aanleiding van het televisieprogramma 270.000 bezoekers naar de deelnemende musea.

Tentoonstelling Ans Markus - Een innerlijke wereld in schilderijen Daarnaast kunt u in het Noordbrabants Museum ook de tentoonstelling van Ans Markus zien met de titel Een innerlijke wereld in schilderijen. Deze grote overzichtstentoonstelling van een van de bekendste Nederlandse kunstenaars mag u niet missen. Ans Markus is nog t/m 9 september te zien in het Noordbrabants Museum. Voor meer informatie over het museum zie www.noordbrabantsmuseum.nl

Aan de redacties:
Voor meer informatie of het bestellen van beeldmateriaal kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling communicatie van het Noordbrabants Museum: Ingrid van Berlo, tel. 073 - 6877 808 of per e-mail: ivanberlo@noordbrabantsmuseum.nl of Chantal Sleutjes, tel. 073-6877 807 of per e-mail: csleutjes@noordbrabantsmuseum.nl Voor meer specifieke informatie kunt u contact opnemen met
- Omroep MAX, Jasper van der Schalie: 035-6259050, jasper.vanderschalie@omroepMAX.nl
- BankGiro Loterij, Jeroen Gerlag, 020-573 74 88, jeroen.gerlag@bankgiroloterij.nl
- Instituut Collectie Nederland, Marina Raymakers 06 291 07 976 marina.raymakers@icn.nl

---- --
PERSBERICHT 's-Hertogenbosch, maart 2007

Nelleke de Laat 'op kamers'
in het Noordbrabants Museum
7 juli t/m 2 september 2007 in de portierswoning

De beste omschrijving voor Nelleke de Laat is fenomeen, of fenomenaal. Ooit zei iemand over haar: "Dè wéfke kan't gelijk". Dat mag dan overdreven zijn, maar dat ze op vele gebieden actief is staat vast. Deze zomer laat ze dat zien in het Noordbrabants Museum. In de portierswoning op het voorplein toont ze twee maanden lang haar omvangrijke collectie zelf gemaakte kleding, haar doodskist, haar kunstwerken en nog veel meer. Nog belangrijker is dat Nelleke er zelf ook is om alle bezoekers te vertellen over haar (kleur)rijke leven.

Haar kleding · Al vanaf haar kinderjaren tekent en schildert zij en waar mogelijk zocht zij de artistieke kanten van het leven op. In 's-Hertogenbosch is zij een bekend verschijnsel op straat, in het theater, de musea en daar waar 'het allemaal te doen is'. Het meest opvallend is de wijze waarop ze zich kleedt. Al zeer jong heeft zij geleerd om die kleren zelf te maken en zij doet dat nog steeds. Daarmee maakt ze zichzelf tot een wandelend kunstwerk. Gehuld in zijden japonnen, meestal met een passend hoedje en tas en dat alles in kleuren die in het Hollandse straatbeeld zeer zeldzaam zijn.

Haar huis · Wie Nelleke beter kent, weet dat ook haar huis vol is van haar artistieke explosies. Net zoals zij fraaie zijden stoffen in haar kleding combineert met stoffen, kralen, knopen en materialen van uiteenlopende herkomst, zo is het interieur van haar huis één grote verzameling van alles wat haar leven bepaalt: gevarieerd, kleurrijk en met aandacht voor het detail, het speelse en het onverwachte. Haar huis heeft een Chinese kamer, vol met van alles dat naar China verwijst. Nelleke heeft zelfs haar eigen doodskist al klaar staan, beschilderd en bekleed.

Brabantse · Ze vertelt in een heerlijk Brabants dialect dat deel uit maakt van haar persoon. Haar gevoelens en gedachten weet ze er perfect in uit te drukken en je merkt pas hoe goed ze dat doet wanneer ze overgaat op 'normaal' Nederlands. Zo geeft ze als geen ander inhoud aan de dichtregel 'Op weg naar Brabant wordt de wereld warmer'. Ze is gastvrij, open en deelt haar enthousiasme en creativiteit graag met anderen. Daarom biedt het Noordbrabants Museum tijdelijk gastvrijheid aan Nelleke door haar de beschikking te geven over de portierswoning op het voorplein van het museum waar zij letterlijk 'op kamersŽgaat. Twee maanden lang mag zij hier alles laten zien, haar omvangrijke collectie zelf gemaakte kleding, haar doodskist, haar kunstwerken. En het belangrijkste is: Nelleke zelf zal er ook zijn om alle gasten te ontvangen en te vertellen over haar (kleur)rijke en gevulde leven.

Familie · Bijna gelijktijdig met NellekeŽs aanwezigheid zal van 21 juli tot 2 september in de Tuingalerij van het museum een expositie te zien zijn van schilderijen van haar zoon, Gurt Swanenberg. Gurt heeft het artistieke talent van zijn moeder meegekregen en zich in korte tijd ontwikkeld tot een door velen bewonderd schilder in het realistische genre. Tenslotte is er op de laatste dag van de tentoonstelling, zondag 2 september om 14:00 uur, een voordracht met muziek van haar echtgenoot Cor Swanenberg, een kenner van de Brabantse dialecten. U kunt plaatsen reserveren op telefoonnummer 073-6877877.

Aan de redacties:
Voor meer informatie of het bestellen van beeldmateriaal kunt u telefonisch contact opnemen met Ingrid van Berlo, tel. 073 - 6877 808 of per e-mail: ivanberlo@noordbrabantsmuseum.nl of Charissa Wirken, tel. 073-6877 807 of per e-mail: csleutjes@noordbrabantsmuseum.nl

---- --