Ingezonden persbericht


|[pic]       |       |              |
Persbericht. 31 mei 2007

Marathonuitzending Live Earth bij publieke omroep
Klimaatweek van 1 tot 7 juli 2007

Nederland 3 en 3FM staan op zaterdag 7 juli a.s. de hele dag en nacht in het teken van Live Earth. Vanaf de verschillende podia in diverse wereldsteden wordt met optredens van artiesten als Madonna, The Police, Black Eyed Peas en andere artiesten van wereldformaat aandacht gevraagd voor het klimaatprobleem. NOS en BNN zijn verantwoordelijk voor de marathonuitzending. Naast live schakelingen met o.a. Filemon Wesselink vanuit New York en Brecht van Hulten uit Londen, is er ook een Nederlandse component van dit initiatief. Live vanuit het Amsterdamse Westerpark presenteren o.a. Dolf Jansen, Sophie Hilbrand, Giel Beelen en Froukje Janssen het publieksevenement Live Earth Alert! . De verwachting is dit gratis toegankelijke evenement met optredens van onder anderen Fedde le Grand en Ali B ruim 10.000 bezoekers zal trekken. Voorafgaand aan zaterdag 7-7-7 zal op radio en televisie veel aandacht voor het klimaat zijn. Ondermeer via dagelijkse uitzendingen van BNNés Klimaatpolitie en de Klimaattest van de KRO op 5 juli. Alle informatie over de concerten, het evenement en de programmering op radio en televisie is vanaf begin juni a.s. te vinden op www.liveearthalert.nl.

Grote schermen en grote namen
Tijdens Live Earth Alert! kunnen bezoekers van het festival de wereldwijde concerten op levensgrote beeldschermen volgen. Daarnaast is op het terrein een Energy Village ingericht, waar veel originele activiteiten te doen zijn op het gebied van energie en klimaat. Er zijn optredens van o.a. Fedde Le Grand en Ali B. Dolf Jansen is centrale presentator in Amsterdam, Sophie Hilbrand, Giel Beelen en Froukje Janssen zullen voor Nederland 3 en 3FM de reportages verzorgen vanaf het evenementterrein. Naast bekende artiesten en omroepgezichten, worden ook diverse ministers in Amsterdam verwacht. Tijdens Live Earth Alert! worden zij uitgedaagd om onder leiding van Beau van Erven Dorens in de 3FM Serious Politics tent live in debat te gaan met het publiek. Op het festivalterrein in het Westerpark zijn uitstekende faciliteiten en catering, incl. een grote chill-zone waar bezoekers kunnen relaxen. Bezoekers zijn welkom vanaf 12.00 uur in het Westerpark te Amsterdam. De toegang is gratis. Alle informatie is vanaf begin juni a.s. te vinden op www.liveearthalert.nl.

Live Earth Alert! is een initiatief van de publieke omroepen en de HIER-campagne in samenwerking met EnergieTransitie en wordt gesteund door de gemeente Amsterdam.

Programma overzicht (programmagegevens zijn onder voorbehoud)

Speciale klimaatprogrammering

. BNN zendt de week voorafgaand aan 7-7-7 de Klimaatpolitie uit. Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink bezoeken de top 7 van meest klimaatbelastende bedrijven en instellingen in Nederland om harde afspraken te maken over klimaatneutrale maatregelen. Dagelijks direct na het NOS-Sportjournaal op Nederland 3
. Op 2 juli zendt Tegenlicht (VPRO) om 22:50 op Nederland 2 de documentaire Hoera, het klimaat verandert uit
. Op 5 juli wordt op Nederland 3 De Klimaattest (KRO) om 20:30 uur uitgezonden
. Op 5 juli is LLinke Soep (Llink) geheel gewijd aan de gevolgen van de klimaatverandering. Nederland 3, 22:00 uur
. Spike LeeŽs Documentaire When The Levees Broke (VPRO) over de gevolgen van Katrina, wordt in twee delen uitgezonden op Nederland 2. Op vrijdag 6 juli om 22:45 en op zondag 8 juli eveneens om 22:45 uur.
. De uitzending van Live Earth op 7 juli start om 08:00 uur op Nederland 3 en gaan door tot de volgende ochtend. BNN en NOS verzorgen gezamenlijk de uitzendingen vanuit New York, Rio de Janeiro, Londen, Hamburg, Johannesburg, Shanghai, Tokyo en Sydney. √Čn vanuit Live Earth Alert! in Amsterdam.
. Op 8 juli wordt een best-of Live Earth Alert! (BNN-NOS) vanaf 22:45 uur op Nederland 3 uitgezonden

Klimaat in bestaande programmering op televisie

. De NOS zal in de journaals op Nederland 1, -2, en -3, in het jeugdjournaal op Z@PP in de week van 1 t/m 7 juli extra aandacht aan het klimaat besteden.
. De dagelijkse actualiteitenprogrammaŽs Eén Vandaag (TROS-Avro) en Netwerk (EO-NCRV) zullen in de week van 2 t/m 6 juli aandacht besteden aan het klimaat. Eén Vandaag start elke werkdag om 18:25 op Nederland 1, Netwerk zendt dagelijks vanaf 20.30 uur uit op Nederland 2.
. In de dagelijkse uitzendingen van Wat Heet (Vara) om 19:30 uur op Nederland 3 is speciale aandacht voor het klimaat.
. In Natura (Llink) bekijkt het Nederlandse landschap in vogelvlucht en strijkt neer op de mooiste plekjes. Zaterdag 7 juli, 19:00 uur Nederland 2

Klimaat op radio
De 3FM uitzending van Live Earth start 7 juli om 08:00 uur en gaat door tot de volgende morgen 06:00 uur. BNN en NOS verzorgen gezamenlijk de uitzendingen vanuit New York, Rio de Janeiro, Londen, Hamburg, Johannesburg, Shanghai, Tokyo en Sydney. √Čn vanuit Live Earth Alert! in Amsterdam. Op 8 juli zendt 3FM de best-of Live Earth uit.

In de week voorafgaande aan 7 juli laat 3FM op een speciale manier horen hoe je zelf bewust met energie om kunt gaan. Alle 3FM DJ's gaan die week aan den lijve ondervinden hoe eenvoudig het is om energie te besparen. Fietsen naar de studio dus en minder lang douchen.

Ook op Radio 1, -2 en 4 zal extra aandacht zijn voor het klimaat.

Live Earth van Al Gore en Kevin Wall
Live Earth is een initiatief van Al Gore, voormalig vice-president van de VS en maker van de Oscarwinnende klimaatdocumentaire An Inconvenient Truth, en Kevin Wall, producent van onder andere Live8. Meer dan 120 landen zenden deze concertmarathon uit. De lijst van deelnemende artiesten bestaat voorlopig uit onder andere: Alicia Keys, Beastie Boys, Black Eyed Peas, Bloc Party, Bon Jovi, Corinne Bailey Rae, Crowded House, Duran Duran, Foo Fighters, Genesis, Jack Johnson, James Blunt, John Legend, Kanye West, Keane, Kelly Clarkson, KT Tunstall, Lenny Kravitz, Ludacriss, Madonna, Razorlight, Red Hot Chili Peppers, Sheryl Crow, Smashing Pumpkins, Snoop Dog, Snow Patrol en The Police. De concertsteden zijn New York, Rio de Janeiro, Londen, Hamburg, Johannesburg, Shanghai, Tokyo en Sydney. Alle optredens worden klimaatneutraal geproduceerd.