Ministerie van Financiën

Douane Schiphol werkt met vogelgriephond

nieuwsbericht | 06-07-2007 | Directie Voorlichting

De Douane Schiphol heeft sinds mei 2007 twee Vogelgriephonden. De honden zijn na een opleiding van 6 maanden werkzaam op vluchten afkomstig van landen waar Vogelgriep heerst.

De honden worden ingezet als aanvulling op de controles door Douanemedewerkers op risicovluchten uit onder andere China, Thailand, Egypte, Rusland en Turkije. De Douane voert op verzoek van het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit al geruime tijd controles uit bij passagiers uit deze en andere landen. Daarbij geeft het ministerie van LNV aan welke vluchten gecontroleerd moeten worden. Op Schiphol nam de Douane dit jaar al 1626 kilo bereid vlees, 203 kilo vers (rauw) vlees en 245 eieren in beslag. De Douane in Tsjechië is de enige douanedienst in Europa die ook gebruik maakt van dit soort honden.

De honden ruiken alle soorten gevleugelte, hun eieren en losse veren (dus levende, dode vogels en producten ervan). De Douane zal de honden dit jaar nog gaan "bijscholen" zodat ze ook ingezet kunnen gaan worden in de controle op de smokkel van beschermde dieren en planten, zoals ivoor en reptielen (slangen, hagedissen, gekko's etc).

De honden heten Bo (Duitse Herder; teefje; 2,5 jaar) en Judy (Mechelse Herder; teefje; 1,5 jaar). Het zijn passieve honden, die gaan zitten als ze iets detecteren.

Meer informatie


* Website LNV

* Website Douane

Zie ook

Zie het origineel


* Dossier Douane


* Laatst aangepast: 07-07-2007