Ingezonden persbericht


vlaaienbakdag in kasteeltuin Oud-Valkenburg

Het IVN Valkenburg aan de Geul werd veertig jaren geleden opgericht. In het kader van dit jubileum wordt op zondag 29 juli een vlaaienbakdag georganiseerd in kasteeltuin Oud-Valkenburg. Er zijn op die dag ook tal van andere activiteiten in de tuin, het belangrijkste project van het IVN. De kasteeltuin ligt in Oud-Valkenburg aan de oprijlaan naar kasteel Schaloen en is geopend van 10.30 uur tot 16.30 uur.

Op deze dag worden er vlaaien gebakken op traditionele wijze op een houtgestookte mobiele oven. Vlaai en andere consumpties zijn voor een schappelijke prijs verkrijgbaar.

Er zijn demonstraties mergel bewerken. De watermolen is in werking en men kan zien hoe het graan gemalen wordt, terwijl onze molenaar uitleg geeft. In de molen is het molenaarsgezin in actie, dat uitleg geeft over het leven in vroeger tijden.

Natuurmonumenten is aanwezig met een schaapskudde. Men krijgt uitleg over het nut van de inzet van schapen voor begrazing. Wegens omstandigheden gaat de eerder aangekondigde demonstratie schapen drijven helaas niet door.

Men kan zien hoe mergel bewerkt kan worden tot mooie kunstwerkjes. Een geoloog geeft uitleg over de geologische bijzonderheden van het heuvelland. De imkers zijn aanwezig om uitleg te geven over het nuttige werk van de bijen. Wie wil weten welke diertjes leven in plassen, sloten en vijvers, kan zijn kennis vergroten bij een stand over het dierlijk leven in de poel. Bij de stand van vogelwerkgroep Pica krijgt de bezoeker meer informatie over de vogels en het maandelijkse excursieprogramma dat deze IVN-werkgroep verzorgt. Tevens is er een stand over oude landbouwgewassen, waar het een en ander verteld wordt over de oude akkergewassen die in het Limburgse verbouwd werden.

Er zijn ook informatiestands van het IVN zelf en van Natuurmonumenten. Kinderen kunnen bij de informatiestand van het IVN een gratis speurtocht afhalen. Tevens kan men bij deze stand terecht voor informatie over vrijwilligerswerk in de tuin en een cursus voor mensen die actief willen worden als gids in de kasteeltuin.

Uiteraard kan men ook de tuin zelf bezoeken, waar men onder meer oude groente- en landbouwgewassen kan zien, maar ook een fraaie kruidentuin met geneeskruiden en keukenkruiden.

Voor muziek zorgt troubadour Sjeng Fransse en voorts wordt het festijn opgeluisterd door het duo Stan en Yvon uit Margraten.

De entree is gratis voor donateurs en leden van het IVN Valkenburg aan de Geul. Voor alle overige bezoekers geldt de entreeprijs van 3 euro voor volwassenen, 1 euro voor kinderen tot en met 12 jaar en 2 ½ euro voor senioren.

In verband met de beperkte parkeergelegenheid verzoeken wij U om zoveel mogelijk met openbaar vervoer, fiets of al wandelend onze tuin te komen bezoeken. Meer informatie is te vinden op de website van de kasteeltuin, www.kasteeltuinoudvalkenburg.nl.

IVN Valkenburg aan de Geul
p/a Jozef Postmesstraat 16
6137 CK Sittard