Wim Vaarzon Morel in het Purmerends Museum

45 Jaar schilderen op de veemarkt

PURMEREND, 20070701 -- Eind 2007 zal de veemarkt van Purmerend definitief uit de binnenstad verdwenen zijn. Met het beëindigen van de veemarkt in de Nukahal wordt afscheid genomen van een lange traditie, die een belangrijk onderdeel vormt in de geschiedenis van de stad. Vanaf 7 juli 2007 is daarom de bijzondere verkooptentoonstelling 'Wim Vaarzon Morel-45 jaar schilderen op de veemarkt' te bezichtigen.


De kunstenaar Wim Vaarzon Morel (Amsterdam, 1931) is altijd aangetrokken geweest door het landelijk deel van Noord-Holland. In 1953 ging hij als 22-jarige op verkenning. Het boerenleven in en rond Purmerend boeide hem enorm en vooral de wekelijks veemarkt. Vaarzon Morel schilderde gedurende 45 jaar vele facetten van de markt. 's Ochtends om vijf uur was hij al present bij het uitladen van de dieren. Boeren en handelaren kenden 'de professor' en beschouwden hem als een verschijnsel dat erbij hoorde. Vaarzon Morel had er veel gekleum in weer en wind voor over. Om niet onder de voet te worden gelopen, had hij een lantaarnpaal of een boom achter zich nodig en als het regende een afdakje of portiek en soms een kroeg waar ze geen bezwaar maakten. In de jaren zeventig schilderde hij steeds meer mensen die beroepsmatig bezig waren, zoals handelaren met vee-auto's. Hij heeft er naar eigen zeggen lang over gedaan om te begrijpen dat dat ook bij het leven van de beesten hoort.

VERSTILDE MOMENTEN IN EEN DYNAMISCHE WERELD
Het atelier van Vaarzon Morel bevond zich op de plek waar zijn onderwerpen waren. Door deze manier van werken en door de beweeglijk van zijn onderwerpen op de veemarkt heeft zijn werk het karakter van een verstilde dynamiek. Het onderwerp komt zelden scherp in beeld. Vaarzon Morel noemt zichzelf een impressionist in de letterlijke zin. Het vastleggen van momenten in een dynamische wereld.
Door deze manier van werken ontstonden er veel tekeningen in krijt en inkt, maar ook aquarellen konden ter plekke worden geschilderd. Olieverf kost tijd en vraagt om bedachtzaam overleg. Toch zijn er schilderijen gemaakt van paarden en vee. Meestal op klein formaat. De doeken bestaan veelal uit kleine kleurtoetsen. Niets is scherp weergegeven, alles kan het volgende moment weer anders zijn.

TENTOONSTELLING
In de verkooptentoonstelling is werk samengebracht uit de periode 1962-2000. De expositie is te bezoeken van 7 juli 2007 tot en met 6 januari 2008. Een unieke gelegenheid om de veemarkt van Purmerend nog eenmaal te beleven.

Het Purmerends Museum is gevestigd op Kaasmarkt 20, openingstijden: tot en met 31 oktober, di-vr 10.00-16.00 uur, zat-zon 13.00-17.00 uur en vanaf 1 november-30 april, di-zon 13.00-16.00 uur. Tel: 0299-472718, website:
www.purmerendsmuseum.nl
Purmerends Museum