Milieu Centraal
Voedselkeuze kan CO2-uitstoot beperken
Utrecht 7 juli 2007 - Een klimaatvriendelijke maaltijd zorgt voor 60
procent minder CO2-uitstoot dan een doorsnee maaltijd. Dit blijkt uit
berekeningen van Milieu Centraal. Per persoon kan jaarlijks 570 kilo
CO2-uitstoot worden bespaard op de warme maaltijd. Dit is
vergelijkbaar met 3000 kilometer autorijden, of bijna 4 jaar de was
doen. Dierlijke producten zorgen voor de meeste C02. Daarna volgt
voedsel dat wordt ingevlogen of dat in een verwarmde kas is geteeld.
Voedingsmiddelen telen, bewerken, verpakken en transporteren vraagt
energie. Deze energie staat niet op de normale gas- en lichtrekening,
maar veroorzaakt wel CO2-uitstoot. Eén derde van alle milieubelasting
die consumenten veroorzaken hangt samen met hun voeding. Energie is
daar een belangrijk en onderschat onderdeel van.
Drie vuistregels
Voor het samenstellen van een klimaatvriendelijke maaltijd zijn er
drie vuistregels: eet minder dierlijke producten (ook kaas en zuivel),
koop bij voorkeur geen producten die vervoerd zijn met het vliegtuig,
en vermijd groente en fruit uit de verwarmde kas.Minder dierlijke
producten kopen is eenvoudig toe te passen. Maar voor de overige twee
vuistregels ontbreekt de nodige informatie in de winkel en bij de
consument. Om het voor consumenten mogelijk te maken om bij het doen
van de boodschappen klimaatvriendelijke producten te herkennen, vindt
Milieu Centraal dat teeltwijze en transportmiddel onderdeel zouden
moeten zijn van de productinformatie.
Gevarieerde maaltijd
Vervoer van een ananas uit Costa Rica per schip is energiezuinig. Maar
boontjes uit Kenia die per vliegtuig komen, hebben veel energie
gekost, net als een paprika uit een verwarmde kas. Een overzicht van
groente en fruit waarbij rekening is gehouden met de toegepaste
energie is te vinden in de groente- en fruitkalender op
www.milieucentraal.nl. Met behulp hiervan kan de consument een
klimaatvriendelijke maaltijd samenstellen en toch gevarieerd eten.
Energie besparen met voeding
Een maaltijd met producten uit de verwarmde kas geeft 3,3 maal meer
uitstoot van CO2 dan een klimaatvriendelijke maaltijd, een maaltijd
met ingevlogen producten uit een ver land 3,5 keer meer, en een
maaltijd met rundvlees en veel andere dierlijke producten geeft zelfs
6,5 keer meer CO2-uitstoot. In het dagelijks leven zijn er
verschillende mogelijkheden om energie te besparen met voeding. De
keuze van voedingsmiddelen is één manier. Andere mogelijkheden zijn
bijvoorbeeld het voorkomen van voedselverspilling en op de fiets
boodschappen doen in plaats van met de auto.
### Einde persbericht ###