Gemeente Boarnsterhim


Geen treinverkeer tussen Heerenveen en Leeuwarden

Van zondag 8 juli tot en met dinsdag 17 juli wordt in opdracht van ProRail gewerkt aan het spoor tussen Heerenveen en Leeuwarden. Aannemers vernieuwen onder andere de brug in de Boarn bij Akkrum. Op zaterdag 7 juli, vinden ook werkzaamheden plaats tussen Wolvega en Leeuwarden. Er wordt dan gewerkt aan het vernieuwen van een overweg. In de periode van zaterdag 7 juli tot en met dinsdag 17 juli is er geen treinverkeer mogelijk tussen Heerenveen en Leeuwarden. Reizigers worden met NS bussen vervoerd. Reizigers kunnen voor exacte informatie over de gevolgen voor hun reis www.ns.nl raadplegen, bellen met 0900-1475 (EUR 0,35 p.m.) of de folder `Werk aan het spoor' ophalen bij één van de NS-servicepunten. Ook NOS Teletekst pagina 754 geeft actuele informatie. Vanaf woensdag 18 juli rijden de treinen weer volgens plan.

Werkzaamheden
De spoorbrug in Akkrum wordt in het kader van het Friese Merenproject van de provincie Fryslân, met ongeveer 1,80 m. verhoogd naar 3,50 m. doorvaarthoogte. Daardoor kan in gesloten situatie veel meer kleinere scheepvaart de brug kan passeren. Zo hoeft 80% van de motorboten straks niet meer te wachten voor de gesloten spoorbrug. De spoorwegovergang Kanadeeskestrjitte wordt vervangen door een onderdoorgang voor fietsers en autoverkeer.

Gevolgen watersport
Vanwege de werkzaamheden aan de spoorbrug is de doorvaart van de brug gestremd tot en met 20 juli 2007. Van 20 juli tot en met 15 augustus 2007 is er een beperkte doorvaart mogelijk voor schepen tot 3,50 meter hoogte. Daarna is de spoorbrug weer beweegbaar en kan al het watersportverkeer passeren. Het centrum van Akkrum is gedurende de werkzaamheden wel bereikbaar. De brug zal rond maart 2008 helemaal klaar zijn.

Friese Merenproject
Er wordt 15 miljoen euro geïnvesteerd in de verhoging van de spoorbrug en de vervanging van de spoorwegovergang. Een groot deel hiervan wordt gefinancierd door het Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN) en de provincie Fryslân. Het Friese Merenproject heeft als doel een kwaliteitsverbetering in het merengebied te realiseren en daarmee de recreatieve en toeristische marktpositie van Fryslân te versterken.

Extra informatie en service
Vanwege de lange duur van de werkzaamheden zijn ProRail en NS vroegtijdig begonnen met het informeren van betrokkenen. ProRail heeft onder andere omwonenden van het spoor en lokale overheden geïnformeerd. NS heeft treinreizigers op het traject Leeuwarden-Heerenveen op de hoogte gebracht via brieven, folders, posters en omroepberichten. Op de stations Heerenveen en Leeuwarden zijn alle dagen servicemedewerkers van NS aanwezig voor extra service en informatie.
Verder delen ProRail en NS in de periode van de werkzaamheden op alle dagen (voornamelijk in de ochtendspits) aan reizigers een kopje koffie met Friese koek uit.