Gemeente Ede

nummer 145 (deel 2) / Ede, 8 juli 2007

Waterdruk in Ede op niveau
Lek in waterleiding geïsoleerd

In meerdere wijken en dorpen van de gemeente Ede is de waterdruk ten opzichte van de situatie om 06.00 uur toegenomen. Met een helikopter is gezocht naar een lek. Deze is gevonden aan de singel bij het Binnenhof in de wijk Veldhuizen. Het lek wordt geïsoleerd, door het aan twee kanten af te sluiten. Woningen in de gemeente Ede worden nu vanuit een andere hoofdleiding (vanuit de zuidkant) van water voorzien.

De waterdruk in het zuiden van Ede is hersteld. Een klein deel van de gemeente Ede zit momenteel nog zonder water. Het gaat mogelijk om enkele tientallen huishoudens. Hoe lang de situatie voor deze inwoners nog duurt, is onbekend. Vitens werkt met man en macht aan een oplossing. Een kernbezetting van het gemeentebestuur en de operationele diensten is bijeen.

Klachten bruin water
Het eerste water dat weer uit de kraan komt kan bruin zijn. Dit bruine water is niet schadelijk voor de volksgezondheid, maar Vitens adviseert de kraan kort door te laten stromen tot het water helder is.

Ondanks dat de waterdruk bij de meeste woningen weer normaal is, vragen Vitens en de gemeente inwoners om niet onnodig met water om te gaan. Inwoners waar nog geen water uit de kraan komt, roepen we op om tijdelijk een beroep te doen op familie of vrienden in de directe omgeving. De voortgang van de storing staat op de website van Vitens .

Het regionale ziekenhuis Gelderse Vallei kampt niet met problemen. Zij werken met een noodvoorziening die door de toename van de druk weer volledig is gevuld. De verzorgingshuizen in Ede melden dat er op dit moment geen problemen zijn.

---