'Springen' schoorsteen Flevocentrale goed verlopen

Drie hoornstoten gingen vooraf aan de grote klap. Met donderend geraas en een grote stofwolk kwam de 150 meter hoge schoorsteen van de Flevocentrale van Electrabel op zaterdag 7 juli om 11.15 naar beneden. Liefst 29 kilo dynamiet had springmeester Danny Jowenko, ingehuurd door aannemer van het sloopwerk Koole, aangebracht om de reus te vellen. Alles verliep volgens plan: Electrabel heeft ruimte voor de nieuwbouw van twee 'state-of-the-art' gasgestookte centrales.

Het springen van deze schoorsteen is onderdeel van de sloop van de in de jaren zestig gebouwde Flevocentrale. Eigenaar Electrabel voert een omvangrijk investeringsprogramma uit om haar park van elektriciteitscentrales in Nederland drastisch te vernieuwen en te moderniseren. Zo worden op de plaats van de nu gesloopte Flevocentrale twee nieuw gasgestookte eenheden gebouwd met een gezamenlijk vermogen van zo'n 900 MW en een uniek rendement van 59%. Dit is zo'n 50% hoger dan het rendement van de oude, gesloopte eenheden. De uitstoot van CO2 per KWh zal hierdoor navenant lager zijn. Ook wat andere emissies betreft zullen de nieuwe centrales behoren tot de schoonste in hun soort in de wereld. Binnenkort begint Electrabel met de bouw van de centrales.

Naast de centrales bij Lelystad gaat Electrabel ook een nieuwe kolen/biomassacentrale van 800 MW bouwen op de Maasvlakte in Rotterdam.

///

Als attachment verkrijgbaar voor aanvulling op bericht: informatie over beide afzenders (Electrabel Nederland n.v. en Koole)

Foto's bij dit bericht vrij van rechten te gebruiken, met vermelding van credits Studio Bell/Raymond van Zessen