Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Kabinet gebruikt toekomstscenario's als toetsingskader

09-07-2007

Met de studie over toekomstscenario's hebben de planbureau's een belangrijk toetsingskader voor toekomstige beleidsvraagstukken opgeleverd. Beleidsmakers kunnen de verschillende scenario's gebruiken bij keuzes over toekomstontwikkelingen en zo het toekomstige beleid op de verschillende beleidsterreinen beter bepalen. Dat schrijft minister Cramer van Ruimte en Milieu, namens het kabinet, in haar brief aan de Tweede Kamer. De brief is een reactie op de studie 'Welvaart en Leefomgeving, een scenariostudie voor Nederland in 2040'.

Deze studie is vorig jaar september gemaakt door het Centraal Planbureau, het Milieu- en Natuurplanbureau en het Ruimtelijk Planbureau. De planbureau's stellen dat de kwalitatieve eisen, die aan de leefomgeving gesteld worden, de komende jaren aan veranderingen onderhevig blijven en dat dit van invloed zou moeten zijn op de (toekomstige) beslissingen van het kabinet.
Minister Cramer onderschrijft het belang van de toekomstscenario's en geeft aan dat de geschetste ontwikkelingen behulpzaam kunnen zijn bij het oplossen van verschillende maatschappelijke vraagstukken in de toekomst. De planbureau's spitsen hun conclusies toe op de thema's wonen, werken, mobiliteit, landbouw, energie, milieu, natuur en water. Ook de regionale verschillen, het ruimtebeslag, en de toekomst van de grote steden en het platteland worden in grote lijnen verkend.

Onzekere factoren
In 'Welvaart en leefomgeving' schrijven de planbureau's dat het lastig is om voorspellingen te doen over ontwikkelingen in de lange periode tot 2040, omdat deze te zeer bepaald worden door onzekere factoren. De planbureau's hebben daarom de analyse in deze studie verricht aan de hand van vier toekomstscenario's. Deze scenario's hebben een horizon tot 2040 en bouwen voort op de in 1997 door het CPB ontwikkelde langetermijn scenario's.

In de kabinetsreactie wordt ingegaan op de stappen die het kabinet al zet en van plan is te gaan zetten om op de toekomstige vraagstukken een antwoord te bieden. De minister concludeert dat de planbureau's met het rapport een indrukwekkend stuk werk hebben geleverd. Zij verwacht de scenario's in de komende jaren bij vele beleidsvraagstukken te kunnen gebruiken. Zij denkt dat met behulp van de scenario's voorgenomen maatregelen en investeringen kunnen worden getoetst op hun robuustheid. Bovendien biedt de scenariostudie 'Welvaart en Leefomgeving' de mogelijkheid om een inschatting te maken van de gevolgen van voorgenomen beleid.

Zie ook


Zie het origineel


* De kabinetsreactie op de toekomstscenario's
* De publicatie'Welvaart en leefomgeving, een scenariostudie voor Nederland in 2040' van het Centraal Planbureau, het Milieu- en Natuurplanbureau en het Ruimtelijk Planbureau 'Welvaart en leefomgeving, een scenariostudie voor Nederland in 2040'