Gemeente Enschede

Wethouder Wallinga reikt `In Vogelvlucht' uit

Vrijdagmiddag 6 juli 2007 kreeg Joop, de man met de oranje ijsmuts, op zíjn plek, de ingang van de Super de Boer aan de Noorderhagen, uit handen van wethouder Ed Wallinga, een eerste exemplaar van het boek `In Vogelvlucht'.

`In Vogelvlucht', een coproductie van de gemeenten Enschede en Almelo, geeft een beeld van de maatschappelijke opvang en verslavingszorg in Twente. Om precies te zijn: in Enschede, Hengelo, Almelo en Oldenzaal. `In Vogelvlucht' bevat cijfers en feiten. Om hoeveel mensen gaat het eigenlijk? Welke voorzieningen zijn er en is dat toereikend? Verspreid tussen de feiten en cijfers in `In Vogelvlucht' staan achtergrondverhalen uit de maatschappelijke opvang en de verslavingszorg.

Ed Wallinga, `Joop, ik vind het plezierig dat ik dit aan jou mag geven. Jij geeft een gezicht aan de dak- en thuislozen. Je bent een bekende. Je staat schitterend in het boek. Ik zou zeggen laat het met trots rondgaan.' Joop staat bijna elke dag bij de ingang van de Irene garage bij de supermarktkarretjes. Hij helpt de medewerkers van de supermarkt vaak de karretjes naar binnen te brengen. Joop is trots op z'n foto. `Ik ben bekend, beroemd en berucht', lacht Joop. Dat dat zo is, blijkt als een voorbijganger op de fiets roept: `Zet hem op Joop!' Ook een postbode stopt even en vertelt dat Joop de bekendste man van Enschede is.

In april dreigde Enschede, Hengelo en Oldenzaal nog één miljoen gekort te worden op het budget voor de maatschappelijke opvang en verslavingszorg. Nu dat voorlopig van de baan is, kunnen de beleidsmatige en financiële investeringen in Twente voortgezet worden. Enschede is bezig met het stedelijk kompas, een beleidsplan voor de komende jaren. Een onderdeel hiervan is dat met de mensen een (zorg)traject wordt afgesproken dat perspectief moet bieden op een zo'n normaal mogelijk leven. Bijvoorbeeld eigen huisvesting met woonbegeleiding en een bijdrage leveren aan de samenleving.

9 juli 2007