Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Antwoorden op kamervragen over vrouwenopvang

4 juli 2007

Beantwoording van kamervragen van de leden Sterk en De Pater-van der Meer (beiden CDA) over vrouwenopvang.


1 . Vraag Bent u bekend met het bericht Sites verraden adres vrouwenopvang? 1)


1. Antwoord Ja.


2. Vraag Kunt u aangeven of, en zo ja hoe, het mogelijk is om uit een melding het adres van een Blijf-van-mijn-lijf huis te achterhalen?


2. Antwoord Ja, het is mogelijk om uit een P2000 melding (paging) dergelijke informatie te achterhalen. Scannerluisteraars vangen de berichten op en plaatsen ze op een internet-site waarop de berichten die via P2000 (paging) verzonden worden live te volgen zijn. Het gaat hierbij alleen om berichten die in het kader van alarmering verzonden worden. Het onderscheppen van deze berichten is niet verboden, in feite komt het neer op vrije nieuwsvergaring.


3. Vraag Deelt u de mening dat het onaanvaardbaar is, dat op deze manier de levens van vrouwen die op de vlucht zijn voor hun man of familie, gevaar lopen?

3. Antwoord
Ja, ik ben van mening dat de bestaande gegevens van de opvanghuizen zo snel mogelijk van het internet af zouden moeten. Zoals hiervoor al gesteld is het onderscheppen van berichten en plaatsing daarvan op internet niet verboden. Hierdoor is het niet mogelijk om eigenaren van de bedoelde websites te verplichten deze informatie van het internet af te halen. Toch acht ik het raadzaam dat eigenaars van websites worden geïnformeerd over de risico's die dergelijke publicatie van gegevens met zich meebrengt. Er zal een gezamenlijke brief vanuit VWS en BZK uitgaan naar de providers en de eigenaars van de betreffende internet sites, met daarin het dringende verzoek aan de eigenaars van de sites deze informatie niet meer beschikbaar te stellen c.q. te verwijderen vanwege de potentiële risico's voor de bewoners van dergelijke huizen.


4. Vraag Zijn u gevallen bekend waarbij op deze manier achter de verblijfplaats van gevluchte vrouwen is gekomen?

4. Antwoord
Nee, die zijn mij niet bekend.


5. Vraag Wat gaat u hier tegen ondernemen?

5. Antwoord
Gezien het belang van het probleem heb ik een brief gestuurd aan alle besturen van de veiligheidsregio's en politieregio's, die zelf bestuurlijk verantwoordelijk zijn voor de berichten die via P2000 verzonden worden, met daarin het dringende verzoek om de medewerkers van hun alarmcentrales op de juiste wijze te instrueren, zodat dit in de toekomst wordt voorkomen. Een gelijkluidende brief heb ik overigens ook naar alle operationele diensten verstuurd. Dit moet er toe leiden dat de gebruikers zich bewust zijn van de risico's die het bekend maken van geheime adressen met zich meebrengt. De oplossing moet dus gevonden worden in een betere etherdiscipline: verzendt geen vertrouwelijke informatie via het alarmeringsnetwerk maar zoek een andere manier van communiceren. Berichtgeving via C2000 is niet afluisterbaar.


1) Teletekst en Radio Online, 22 mei 2007
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties