Gemeente Heemskerk


dinsdag, 15 mei 2007

Stedenband Heemskerk-Klatovy 10 jaar

HEEMSKERK - Het college heeft besloten aan de Stichting Vriendschapsbanden Heemskerk-Klatovy een subsidie toe te kennen van EUR 15.000,- voor de viering van het 10-jarig bestaan van de stedenband Heemskerk-Klatovy. Op 10 juli 2007 is het 10 jaar geleden dat de voormalige burgemeesters W.J. Hoobroeckx en K. Mraz een overeenkomst hebben getekend betreffende de stedenband tussen beide gemeenten.

Ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van de stedenband houdt de Stichting Vriendschapsbanden op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli een festival met als thema: 'Wie zijn grenzen verlegt, geeft de wereld de ruimte'. Het festival vindt plaats op het festivalterrein in park Assumburg. De Stichting wil vanuit haar doelstellingen een actieve bijdrage leveren aan de integratie in Europa. In dat kader wordt een programma voorbereid waarmee wordt aangetoond dat ook in Heemskerk, met zijn grote bevolkingsdiversiteit, van integratie werk wordt gemaakt.

Het programma laat zien dat integratie op allerlei manieren een belangrijke rol speelt. Eén van de programma-onderdelen is een vorm van theater, een acteerprogramma ter bevordering van integratie. Er wordt op een leuke manier met elkaar aan de slag gegaan, waarbij het probleem dat de deelnemers verschillende talen spreken, wegvalt.

Daarnaast wordt contact gezocht met allerlei mensen uit de Heemskerkse bevolking, die hun wortels hebben in andere culturen. Het is de bedoeling van de Stichting een soort markt op te zetten, waar mensen iets van hun cultuur laten zien in de vorm van dans, muziek, eten of anderszins.

Uit Klatovy worden ongeveer 50 gasten verwacht, waaronder de burgemeester en de loco-burgemeester. Op vrijdagavond 29 juni is er een optreden van een popgroep uit Klatovy in Donkey. Op zaterdag 30 juni zullen de beide burgemeesters een kunstwerk onthullen dat door de Stichting wordt aangeboden en een plek krijgt in park Assumburg. Ook zal er veel aandacht zijn voor de geschiedenis. Met namen voor het dagelijks leven van soldaten, ambachtslieden en muzikanten in de 15e eeuw.

---