Gemeente Venlo


Jaarverslag Hektor 2006

Persbericht 6 juli 2007

Het Hektor straateam heeft in 2006 beduidend meer softdrugs in beslag genomen dan in het voorgaande jaar, er is een start gemaakt met een gemeentebrede inzet van de Hektor-aanpak, en van de dertien head-, grow- en smartshops die Venlo rijk was, waren er eind 2006 nog maar twee over. Dit zijn enkele highlights uit het jaarverslag 2006 van het Venlose drugs(overlast)bestrijdingsprogramma Hektor.

Dit zijn enkele highlights uit het jaarverslag 2006 van het Venlose drugs(overlast)bestrijdingsprogramma Hektor.

Het programma Hektor heeft in 2006 opnieuw bewezen een goede en succesvolle aanpak te zijn van de drugsgerelateerde overlast en criminaliteit in Venlo. Burgemeester Hubert Bruls kijkt met tevredenheid op 2006 terug.

Bruls: "We hebben goede resultaten behaald. De drie sporen binnen het programma Hektor: Handhaving, Vast&Goed en het Coffeeshopbeleid hebben ieder voor zich hun waarde bewezen. Maar we zien ook steeds duidelijker hoe ze op elkaar ingrijpen en elkaar versterken. Je kunt in het kader van handhaving een drugshandelaar uit een bepaald pand zetten, maar als daar vervolgens een andere drugshandelaar intrekt, heb je niets gewonnen. Door handhaving in combinatie met het traject Vast&Goed kunnen de gemeente en haar partners het gebied een nieuwe impuls geven. Pas dan ben je bezig met een echte structurele langetermijnoplossing."

Enkele resultaten:

Handhaving

-Het Straatteam Hektor heeft zich in 2006 voornamelijk gericht op de aanpak van drugshandel en drugsoverlast in het Q4-gebied, de Straelseweg en de Kaldenkerkerweg en omgeving. Het Straatteam bestaat uit tien personen.
-In 2006 heeft het Straatteam aanzienlijk meer softdrugs in beslaggenomen dan het voorgaande jaar: 149,7 kilo in 2006 tegenover 44,9 kilo in 2005.
-Mensen die dagelijks drugs gebruiken, worden aangemeld bij het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid (CBR). Zij krijgen een oproep om hun lichamelijke en geestelijke gesteldheid met betrekking tot hun rijvaardigheid te onderzoeken. Er zijn in 2006 zestien aanmeldingen gedaan.
-Half november is de bundel Best practices Hektor uitgebracht. De bundel is verspreid onder leden van de Tweede Kamer, de burgemeesters en veiligheidscoördinatoren van de vijftig grootste gemeenten, alle Limburgse gemeenten, de leden van het door Venlo voorgezeten grensstedenoverleg, alle arrondissementsparketten, alle politiekorpsen en de media. Hier heeft de gemeente Venlo veel positieve reacties op gehad.


-In 2006 zijn de eerste stappen gezet op weg naar een gemeentebrede Hektor-aanpak op het gebied van Handhaving en Vast&Goed. Daartoe is het Handhavingsoverleg Hektor uitgebreid met vertegenwoordigers van de politiebasiseenheden Tegelen en Blerick.
-Venlo kende dertien head-, grow- en smartshops. Door de instelling van een vergunningenstelsel voor deze branche en de toetsing van de shops op de eisen uit het stelsel heeft de gemeente dit aantal weten terug te brengen tot twee (ook deze laatste twee hebben in 2007 hun deuren moeten sluiten). Hierbij is onder meer gebruik gemaakt van toetsing op grond van de wet BIBOB: Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur.

Vast&Goed

-In 2006 is verlenging van het voorkeursrecht voorbereid (dit is in 2007 vastgesteld).
-Er is een haalbaarheidsonderzoek gestart naar de vestiging van Holland Casino in het Blok van Gendt.
-Aantal aangekochte vastgoedobjecten: 15.

-Totaal aantal vastgoedobjecten in eigendom van de gemeente Venlo: 76.
-Aantal tijdelijk verhuurde of in gebruik gegeven vastgoedobjecten: 52 (waarvan 36 woningen).
-Tot nu toe hebben zich 72 kunstenaars en creatieve ondernemers aangemeld voor bedrijfshuisvesting.
-Naar aanleiding van een burgerinitiatief is in 2006 het eerste stadsstrand gerealiseerd in Q4.

Coffeeshopbeleid

-In samenwerking met bureau Intraval is onderzoek gedaan ten behoeve van de besluitvorming over het toekomstige coffeeshopbeleid. De weging tussen voer alternatieven heeft plaatsgevonden op basis van vijf criteria: geringere overlast, verbeterde afstemming vraag/aanobd, verbeterde beheersbaarheid, goede uitvoerbaarheid, en beter imago. Gekozen is voor handhaving van de bestaande situatie.

Bruls: "Als grensgemeente zal het altijd nodig zijn om blijvend en structureel aandacht te besteden aan drugsoverlast en criminaliteit. Zolang Nederland een ander beleid voert op het gebied van softdrugs dan de ons omringende landen, is er vraag van over de grens. Die kunnen we niet stoppen, wel beheersbaar maken."

De subsidie vanuit Den Haag voor het programma Hektor wordt de komende jaren afgebouwd. De aanpak wordt uiteraard voortgezet. Tussen de partners worden goede afspraken gemaakt om de Hektor-activiteiten in de eigen organisatie te borgen.