Gerechtelijke organisatie

Onderzoeksrapport over civiele rechtspraak verschenen

In de door de Raad voor de rechtspraak uitgegeven serie onderzoeksrapporten is de publicatie `Civiele rechtspraak in eerste aanleg, 2005. Een eerste stap op weg naar kwantificering van de maatschappelijke betekenis van de rechtspraak' verschenen. Het is geschreven door dr. B.C.J. van Velthoven.

Het onderzoek is een eerste poging om op basis van gegevens die afkomstig zijn uit de primaire processystemen van de sectoren kanton en civiel, inzicht te krijgen in een aantal aspecten van de rechtspraak die van belang zijn voor de maatschappelijke betekenis van rechtspraak. Daarbij moet men denken aan de snelheid van afdoening of de kosten van verplichte procesvertegenwoordiging.

Een voorbeeld van een ander vaak genoemd aspect is de mate waarin de 'dreiging' van de rechterlijke interventie partijen aanspoort om er zelf uit te komen. Dat effect is niet alleen zichtbaar in het al dan niet een beroep doen op de rechter. Ook als eenmaal die stap gezet is, kan men er (op het laatst) nog zelf uitkomen. Hoe sterk dat effect speelt, blijkt uit het feit dat slechts 17 procent van alle dagvaardingszaken kanton wordt afgesloten met een contradictoir eindvonnis. Daarbij is zo'n 30 procent van het totale geldelijke belang in het geding. Het merendeel van de zaken en het geldelijke belang wordt dus in `onderling' overleg geregeld. Iets dergelijks geldt ook voor de civiele dagvaardingszaken.

Een aantal bevindingen vindt u in de samenvatting. Het rapport is te bestellen via: researchmemoranda@rechtspraak.nl of hier te downloaden.

Bron: Centrale redactie rechtspraak.nl Datum actualiteit: 10 juli 2007 Naar boven