VVD


10-7-2007

Traditionele barometers slachtoffer milieudrammers


- Maaten: " Verbod op traditionele barometers maakt einde aan eeuwenoud ambacht."

Vandaag stemde het Europees Parlement in (317 voor en 352 tegen) met een verbod op de productie van kwikhoudende traditionele barometers. Het Parlement is hiermee gezwicht voor het standpunt van de Raad en Europese Commissie. Op dinsdag 14 november 2006 stemde het Europees Parlement nog in met een amendement van Jules Maaten en Hans Blokland dat voorzag in een uitzondering voor traditionele kwikbarometer producenten.

VVD-Europarlementariër Jules Maaten: "De milieudrammers hebben het pleit gewonnen. Het verbod op de productie van traditionele kwikhoudende barometers heeft geen enkel voordeel voor het milieu. De maatregel helpt slechts een eeuwenoud ambacht om zeep. Dat het hier slechts om een kleine groep ondernemers gaat is een miserabel argument . "

Maaten is overigens voor drastische beperking van het gebruik van kwik in meetinstrumenten, maar wilde vanwege de twijfelachtige milieuvoordelen traditionele kwikbarometers buiten het verbod laten vallen. Bestaande traditionele barometers mogen volgens het huidige compromis nog wel verkocht en onderhouden worden, maar te verwachten valt dat zonder inkomsten van de productie de traditionele producenten snel zullen verdwijnen. Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk hebben nog enkele bedrijven die handgemaakte barometers produceren. Deze traditie van ruim 350 jaar kan hierdoor niet langer blijven bestaan. Producenten van barometers gebruiken slechts gerecycleerde kwik, waardoor het milieu geen schade ondervindt. Het tegendeel kan zelfs het geval zijn, wanneer consumenten hun barometers niet langer kunnen laten repareren en kapotte barometers bij het afval plaatsen.

De stemming in Straatsburg over het Sornosa Martínez-rapport over "beperking van het op de markt brengen van bepaalde kwikhoudende meettoestellen" gaat om een besluit in tweede lezing. De Raad moet nu nog instemmen, maar dat lijkt een formaliteit te zijn. De wetgeving zal direct na de publicatie in werking treden. De lidstaten worden verwacht binnen een jaar hun wetgeving te hebben aangepast.