Gemeente Putten


Geslaagde ontruimingsoefening in woonzorgcentrum De Schauw (05-07-2007)


---

Putten, 5 juli 2007

Op maandag 25 juni jl. heeft met succes een ontruimingsoefening plaatsgevonden in en rond woonzorgcentrum De Schauw in Putten. Bewoners van De Schauw waren vooraf ingelicht en bleven tijdens de oefening op hun kamer. In hun plaats speelden verschillende personeelsleden van De Schauw en enkele Lotus slachtoffers de rol van bewoners.

Volgens het scenario van de oefening was er als gevolg van een lekkage in de kruipruimte van De Schauw een gasopeenhoping geweest. Na een ontploffing ontstond een kleine brand en het gebouw raakte gedeeltelijk ontzet. De Schauw werd vervolgens geheel ontruimd volgens het bedrijfsnoodplan. De bewoners, bezoekers en personeelsleden werden overgebracht naar de opvanglocatie Bowlingcentrum Putter Eng. Daar richtte de gealarmeerde gemeente een opvangcentrum in, waar zij ondersteuning kreeg van het Rode Kruis en de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR). De brandweer assisteerde bij de ontruiming en de brand was snel onder controle.

Elke instantie met een bedrijfshulpverleningsorganisatie is verplicht jaarlijks een ontruimingsoefening te houden. De gemeente is al een aantal jaren bezig met praktijkoefeningen. Na de opvangoefening van het zwembad in 2006, was het vizier nu gericht op een zorginstelling. Vanwege het karakter van de zorginstelling besloten de gemeente Putten en De Schauw tot een gezamenlijke oefening, met als hoofddoel het aanbrengen van structuur in de bedrijfshulpverleningsorganisatie van De Schauw en de regievoering van de gemeente in een opvangcentrum.

Hoewel het bowlingcentrum geen regulier opvangcentrum van de gemeente is, werd correct ingespeeld op de onverwachte situatie.

Aan het einde van de oefening kwam in een workshop voor de leidinggevenden van de verschillende deelnemende partijen de hergroeperingregeling van de GHOR aan de orde. Deze regeling ondersteunt gemeenten en zorginstellingen bij eventuele opvang van bewoners van zorgcentra, die tijdelijk in een ander zorgcentrum ondergebracht moeten worden. Zowel de directie van De Schauw als de gemeente hebben de intentie vaker gezamenlijk te oefenen.