Gemeente Breda

Jaarlijks 135.000 voor aanpak overlast van boomwortels

De Gemeente Breda bestrijdt actief overlast die veroorzaakt wordt door opdrukkende wortels van bomen.

Op een aantal locaties in de stad worden wortels weggehakt, bomen gerooid en de bestrating weer vlak gelegd. De gemeente trekt jaarlijks EUR 135.000 uit om de gevaarlijkste situaties, vooral bij voet- en fietspaden, snel en adequaat op te lossen.

De wortels van de bomen die overlast veroorzaken, liggen te veel aan de oppervlakte van trottoirs, fietspaden en wegen. Daardoor drukken ze tegels, klinkers en andere verharding weg en dat is vooral gevaarlijk voor voetgangers en fietsers. Ook groeien op sommige plekken de wortels de rioleringen en de stadsverwarming in. De gemeente wil zoveel mogelijk bomen behouden, daar waar dat niet mogelijk is, worden bomen gerooid. Het project wortelopdruk, waar deze werkzaamheden deel vanuit maken, heeft tot doel de meest ernstige situaties snel op te lossen.

Normaalgesproken rooit de gemeente alleen bomen in het najaar. Met het rooien van bomen die nog in blad staan, wijkt Breda van dit beleid af. Wethouder Buitenruimte, Janus Oomen: `De opdrukkende wortels zorgen voor gevaarlijke situaties op voet- en fietspaden. Met dit budget kunnen we nu snel de ergste situaties oplossen en ongelukken voorkomen.' Totaal gaat het om 2.800 situaties in Breda, waarvan de meeste in de Haagse Beemden. Voor de 220 bomen die gekapt moeten worden, zijn kapvergunningen aangevraagd.

In de Haagse Beemden worden de volgende straten aangepakt: de Johanna Ufkesstraat, de Pieternel Koomanstraat, de Muizenberglaan, de Bergdreef, de Simonsberg, de Bertelsberg, de IJsbrandsberg, de Thomasberg, de Somerweide en de Noorthbergmoeren. In de rest van Breda gaat het om de Loevesteinstraat, de Claudius Prinsenlaan, de Driehoek Bavel, de Lise van Calcarstraat, de Oede van Hoornestraat, de Nieuwe Huizen, de Vloed, Zaartpark en de Kesselloop. Het project duurt tot eind 2007.

De gemeente plant, waar mogelijk, bomen terug, mits de bomen voldoende groeikansen hebben en wortels voldoende ruimte hebben om te groeien. Breda herplant alleen bomen die goed kunnen groeien in een ondergrond met tegels en andere verhardingen.

Breda, 10 juli 2007