Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
nr. 7 10 juli 2007

Yorlenie wint X-Posure Rotterdam

2e prijs voor Sofiène en 3e prijs voor Too Gloom. Sofiène uitgeroepen tot publiekswinnaar.

Op zondag 8 juli 2007 vond in een zinderend Theater Zuidplein in Rotterdam de finale plaats van X-Posure Rotterdam. Na drie voorrondes én de finale werden eindelijk de meest veelbelovende talenten bekend. De jury, bestaande uit Henri Oogjen, Bonnie Doets, Rivelino Rigters en Foued Nasri, riep Yorlenie uit tot winnares van X-Posure Rotterdam 2007. De 2e plaats was voor de jonge rapper Sofiène en de derde voor het singer/songwritersduo Too Gloom. Het publiek koos Sofiène als winnaar.

Negen jonge veelbelovende acts maakten hun opwachting tijdens de finale. Nadat Brassband IMPACT het publiek met oorverdovend lawaai flink opgewarmd had, werd het podium ingenomen door Denice en Jessica van The Incredible Dancers. Zij wonnen X-Posure Vlaardingen 2004 én 2006 en coachten tijdens deze eerste Rotterdamse editie één van de acts. Hierna begon de finale van, waar achtereenvolgend de volgende acts hun opwachting maakten: Eclipse (pop/rock), Browny S (zang), Sofiène (rap), The Phrasers (pop/rock), Melinda & Farilyann (zang/dans), Lyricle Gangster$ (rap), Too Gloom (singer/songwriter), Yorlenie (zang) en Lange Knie & Izzy (rap).

Alle deelnemers aan de finale zijn gecoacht door ervaren artiesten, om zo goed mogelijk voor de dag te komen tijdens de finale. Na afloop van de finale, tijdens het juryberaad, gaf Leslie Nielsen een spetterend optreden voor een propvol theatercafé. De spanning steeg met de minuut en na drie kwartier kwam de jury weer tevoorschijn. Eerst werd de publieksprijs utigereikt aan Sofiène. Deze 16-jarige rapper timmert keihard aan de weg en daar heeft zijn X-Posure coach Tim (VSOP) ook een belangrijk steentje aan bijgedragen. Sofiène's rapstijl wordt gekenmerkt door zijn diepgaande filosofische woordkeuze en hij beschikt over een charisma dat van het podium afspat.

De 3e plaats van de jury was voor het IJsselmondse singer/songwritersduo Too Gloom. De mooie hese stem van zangeres Anne Valk wordt begeleid door het meer dan kundige gitaarspel van Gijs Snijders. Too Gloom werd naar de finale begeleid door Renée van Dongen, zangeres van Charlie Dée. De jury kende vervolgens de 2e plaats toe aan Sofiène. De spanning was inmiddels tot een hoogtepunt gestegen en ontlaadde zich toen de jury bekend maakte dat zij in Yorlenie het grootste talent zagen. Deze 17-jarige Rotterdamse zangeres beschikt over een prachtig, warm en volwassen stemgeluid.

CGP blijft de winnaars volgen en gaat na de zomervakantie verder met de winnaars aan het werk. Voor de drie winnaars is een rol weggelegd bij de volgende editie van X-Posure.