Gemeente Oirschot

Aanpak Landbouwontwikkelingsgebieden nabij Stille Wille en Langereijt

De gemeente werkt momenteel aan een ontwikkelingsplan voor de landbouwontwikkelingsgebieden (LOG's) nabij Stille Wille en Langereijt. Een belangrijke stap in de reconstructie van het landelijk gebied. In landbouwontwikkelingsgebieden kunnen intensieve veehouderijen zich ontwikkelen. Tijdens de varkenspest is duidelijk geworden dat de intensieve veehouderij niet meer op de goede plek zit. De bedrijven zitten óf te dicht bij de kern (geuroverlast) óf te dicht bij de natuur (ammoniak).

Ontwikkelingsplan
Intensieve veehouderijen moeten dus op een goede plek komen, waar ze vooruit kunnen, zonder dat er nieuwe problemen ontstaan. Voordat bedrijven verplaatst kunnen worden, moet er goed bekeken worden wat er in een optimale situatie in het gebied kan. Die visie komt in een ontwikkelingsplan en is voor de gemeente een belangrijke stap naar een goed bestemmingsplan én een goede geurverordening met de daarbij behorende gebiedsvisie.

Om tot een ontwikkelingsplan te komen zijn allereerst de landbouwontwikkelingsgebieden onderzocht en actuele gegevens verzameld. Denk aan de milieuvergunningen, het bestemmingsplan, de wensen van mensen in het landbouwontwikkelingsgebied, maar ook cultuurhistorie, water, beeldkwaliteit en verkeersstromen. Met deze gegevens zijn berekeningen gemaakt om te kunnen zien wat de gevolgen zijn als bedrijven zich gaan ontwikkelen tot duurzame intensieve veehouderijbedrijven voor de bestaande bebouwing en natuur in het gebied.
Tijdens de onderzoeksfase is de wetgeving voor geur en ammoniak gewijzigd. Daardoor heeft het allemaal wat langer geduurd dan was gepland. We streven ernaar om net na de vakantieperiode de conceptontwikkelingsplannen van het LOG Langereijt en het LOG nabij Stille Wille naar de provincie te sturen. Zodra de provincie deze goedkeurt, wordt het definitieve ontwikkelingsplan opgesteld en aan de raad voorgelegd.

Opiniërende raadsvergadering
U als inwoner, ondernemer of belangstellende kunt tijdens de opiniërende raadsvergadering - die voorlopig gepland is op 2 oktober - uw mening geven over het ontwikkelingsplan, dat dan wordt gepresenteerd. De definitieve datum van deze vergadering leest u in september in Weekjournaal.

Mocht u met dringende vragen zitten over dit onderwerp, dan kunt u zich richten tot Ingrid Spapens-Reijnders, bereikbaar op dinsdag, woensdag en vrijdag via telefoonnummer (0499) 583 333.