Ingezonden persbericht


Persbericht Nicis Institute

Zoektocht naar Parels van Integratie van start

DEN HAAG, 10 juli 2007 - Voor de derde keer zoekt Nederland de Parels van Integratie. Parels zijn dit jaar initiatieven die een positieve bijdrage leveren aan de integratie en het samenleven in wijk of buurt. Tot 1 augustus kan iedereen via de website www.nicis.nl/parels2007 initiatieven van zichzelf, de buurt of de sportclub aanmelden. Ook complete wijken kunnen zich aanmelden. Uit de lijst van aanmeldingen stelt een Comité van Parelvissers een lijst van acht Parels samen. Op 26 november maakt minister Vogelaar van Integratie bekend welke van deze acht zich de Parel der Parels van Integratie 2007 mag noemen.

Nieuwe aanpak
Bij de opzet voor de Parels van Integratie 2007 heeft het organiserende Nicis Institute voor een nieuwe aanpak gekozen. "In 2005 hebben we vooral gekeken naar al dan niet gemeentelijke projecten. In 2006 is dat verbreed tot projecten, gemeentelijk beleid en onderzoek. Daardoor ontstond een zeer breed beeld van allerlei ontwikkelingen rond integratie", zegt projectleider Margo Groenewoud. "Dit jaar is er sprake van een nieuwe aanpak. We leggen nu meer de nadruk op initiatieven die bewoners van wijken en buurten zelf starten."

Het Comité van Parelvissers speelt een belangrijke rol in het traject. Zij gaan bij het bepalen van de Parels van Integratie 2007 onder andere letten op aspecten als een positieve impuls aan de leefbaarheid in de wijk. Daarnaast is het van belang dat het initiatief als gevolg van interactie tussen bewoners tot stand is gekomen. Wie dit jaar als Parelvissers zitting nemen in het Comité wordt binnenkort bekendgemaakt.

Winnaars voorgaande jaren
In 2005 wist het Leidse project "Thuis in de Bieb" de eerste Parel van Integratie in de wacht te slepen. In het daarop volgende jaar werden er drie Parels uitgereikt. De praktijk-Parel ging naar Huiselijk geweld in allochtone kring in de gemeente Zaanstad. De parel voor onderzoek ging naar "Een interculturele entree in GGZ Altrecht" en de gemeente Oss kreeg de Parel voor het beste integratiebeleid.

/// EINDE BERICHT ///

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht