Partij van de Arbeid

PvdA: kwijtschelding gemeentelijke heffingen voor ondernemers op sociaal minimum

Veel zelfstandig ondernemers hebben een inkomen op of onder het minimum. In tegenstelling tot werknemers of uitkeringsgerechtigden krijgen zij geen kwijtschelding van gemeentelijke heffingen. De PvdA vindt dat onderscheid niet redelijk. Uit antwoorden op kamervragen blijkt dat het kabinet het ook redelijk vindt om ondernemers met een laag inkomen in aanmerking te laten komen voor kwijtschelding.

Mei Li Vos, tweede kamerlid voor de PvdA vroeg op 23 mei 2007 aan de staatssecretaris van Financiën of het redelijk was dat ondernemers met een minimum inkomen geen vrijstelling krijgen van gemeentelijke heffingen. Zo kan het zijn dat van twee buurmannen met hetzelfde laag inkomen de ene buurman, die in loondienst werkt, wel kwijtschelding krijgt, en de ander niet, omdat hij marktkoopman is. Opheffen van het verschil tussen ondernemers en particulieren met een laag inkomen is ook logisch nu het kabinet zelfstandig ondernemerschap als route uit een uitkering stimuleert. Als een voormalig uitkeringsgerechtigde als ondernemer begint verliest hij of zij direct het recht op vrijstelling. Dit is vorm van de armoedeval, als iemand weer begint met werken gaat het inkomen achteruit omdat allerlei regelingen ter bestrijding van armoede niet meer gelden.

Uit onderzoek van het EIM blijkt dat 16% van de zelfstandig ondernemers een laag inkomen hebben, op of onder de 10.287 euro per jaar. Gemiddeld verdienen ondernemers dan ook minder dan werknemers. De PvdA trekt zich de situatie van deze ondernemers aan: ze zorgen voor de broodnodige dynamiek en werken om zelfstandig in hun inkomen te voorzien. Als ondernemers met een laag inkomen ook voor kwijtschelding van gemeentelijke heffingen in aanmerking kunnen komen, wordt een vreemd onderscheid tussen ondernemers en werknemers op het sociaal minimum opgeheven.

Ook het kabinet vindt het redelijk dat ondernemers met een laag inkomen in aanmerking moeten kunnen komen voor kwijtschelding. Het kabinet onderzoekt nu hoe de regeling zal kunnen worden uitgevoerd. Er zijn immers veel partijen bij betrokken: de gemeenten, de waterschappen, de Belastingdienst en de ministeries van Binnenlandse Zaken, Economische Zaken en Verkeer en Waterstaat. Het kabinet zal over een aantal maanden een voorstel naar de Tweede Kamer sturen.

Voor meer informatie: Floor de Booijs 06 215 66 951

Informatie uit de Tweede Kamer gecombineerd met achtergronddossiers en het laatste politieke nieuws. Informatie ter oriëntatie op een bezoek, uitleg over hoe wetten tot stand komen en een rondgang door de geschiedenis van de Staten-Generaal. Kijk nu op www.tweedekamer.nl



Partij van de Arbeid