Nederlandse rechtbank nooit instrument corrupt Russisch regime

11/07/2007 13:32



Huijskens & Istha



Persbericht

Nederlandse Yukos bedrijven vechten bij de Rechtbank in
Amsterdam door tegen meedogenloze aanval Kremlin:
"Nederlandse rechtbank mag nooit een instrument van corrupt Russisch regime worden"

Amsterdam, woensdag 11 juli 2007 - Schendingen van mensenrechten en van het territorialiteitsbeginsel vormen de basis voor een precedent scheppende zaak voor de Rechtbank van Amsterdam waarin donderdag 12 juli aanstaande pleidooien zullen plaatsvinden.

De rechtbank in Amsterdam zal door een uitspraak in deze zaak ervoor kunnen zorgen dat bezittingen in ons land worden beschermd tegen onteigening door een vreemde staat, wanneer duidelijk is dat die staat zich schuldig maakt aan schendingen van de mensenrechten.

Het gaat hier om in Nederland geregistreerde bedrijven die deel uitmaken van het concern van de voormalige oliegigant Yukos Oil Company. Yukos werd door de Russische Federatie in een nepfaillissement gedwongen. Nu de door de Russische staat aangestelde curator Eduard Rebgun, vrijwel alle activa in minder dan drie maanden tegen bodemprijzen verkocht heeft - voornamelijk aan het Russische staatsoliebedrijf Rosneft - is er bijna niets meer overgebleven van Yukos.

Het Yukos-boek is echter nog niet gesloten. Integendeel, in Nederland begint het verhaal nu pas écht.

Onteigenen

Rebgun probeert nogmaals de bevoegdheid, die het wereldwijd bekritiseerde Russische rechtssysteem hem verleend heeft, te gebruiken om het Nederlandse rechtssysteem binnen te dringen. Als de Nederlandse rechter er geen stokje voor steekt, zal hij ongeveer 2 miljard dollar aan bezittingen in de vorm van deelnemingen en contanten onteigenen om deze te overhandigen aan Rosneft en de Russische Federatie.

De Yukos-bedrijven in Nederland zijn Yukos Finance BV en Yukos International UK BV. Deze bedrijven zijn of waren eigenaar van aandelen in ondernemingen in o.a. Litouwen, Slowakije en Groot-Brittannië. Geen van de twee bedrijven heeft bezittingen in Rusland.

Mr. Robert van Galen, advocaat van de Nederlandse Yukos-ondernemingen: "Soms is het gevaarlijk om het vormen van een mening en het nemen van een beslissing uit te stellen. Maar nu is het moment gekomen waarop de Nederlandse rechter aan de tussenkomst in Nederland door de heersers van een land waar de regels van de rechtsstaat dagelijks geschonden worden, een halt kan toeroepen. Wij moeten voorkomen dat dergelijke regimes de indruk krijgen dat ons rechtssysteem, één van de beste ter wereld, gebruikt kan worden als een instrument om de Nederlandse rechter naar de hand te zetten, alleen maar omdat politici uit economische overwegingen geneigd zijn te zwichten en de ogen te sluiten voor landen waar ernstige schendingen van de mensenrechten plaatsvinden."

Gevaarlijk

Recente pogingen van de Russische Federatie om Russische vonnissen te gebruiken om actie van een andere staat af te dwingen, zijn in Litouwen, Luxemburg, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië gestrand. Tot op heden zijn de pogingen van de Russische Federatie en curator Rebgun om hetzelfde in Nederland te doen, evenmin succesvol geweest.

De meeste juridische deskundigen, waaronder invloedrijke vertegenwoordigers van de American Bar Association, zijn van mening dat het recht in Rusland nog steeds wordt gebruikt als gereedschap van een discriminerend, subjectief en politiek aangestuurd systeem. Yukos is bezorgd dat Nederland uit het oog verliest dat hier een gevaarlijk precedent kan ontstaan; namelijk de stille acceptatie van een oneigenlijke Russische vordering, die kan leiden tot de legitimatie van dit Russische systeem, nu en in de toekomst.

Claire Davidson, woordvoerder van Yukos International UK BV: "De recente toezeggingen van President Poetin om Nederlandse banken, financiële organisaties en energie samenwerkingsverbanden miljarden euro's te laten investeren in Rusland, geeft Rebgun wellicht aanleiding te denken dat het Nederlandse rechtssysteem zal zwichten, waardoor het Russische systeem kan binnendringen in Nederland. Wij weten dat het Nederlandse rechtssysteem zo niet werkt en, ongeacht hoeveel druk de heer Rebgun uitoefent zijn wij vastbesloten, dat dit niet mag gebeuren."

Niet weglopen

Voormalig Yukos CFO en bestuurder van de Nederlandse Yukos vennootschappen Bruce Misamore: "Yukos' management zal aantonen dat het altijd heeft vastgehouden aan de strategie om de juiste actie te ondernemen, voor alle Yukos stakeholders, voor de aandeelhouders, de medewerkers en de legitieme crediteuren, tijdens deze niet ophoudende aanval van de Russische regering. Onze inspanningen om de stakeholders te beschermen hebben geleid tot gunstige vonnissen van rechters in de Verenigde Staten, Groot Brittannië en Nederland. Wij kunnen simpelweg niet zonder slag of stoot de sleutels overdragen aan een corrupte Russische regering en vervolgens weglopen. We wilden en konden niet de belangen van de siloviki van het Kremlin vóór onze stakeholders stellen. We mogen dan misschien de strijd tegen de onteigening in Rusland hebben verloren, maar wij zullen de strijd voortzetten in Nederland, bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens en in andere westerse landen met een echte onafhankelijke rechterlijke macht." Hij vervolgt: "Wij vertrouwen erop dat zodra Nederlandse rechters het proces dat Yukos in Rusland vernietigde, in volle omvang doorzien, en begrijpen dat de heer Rebgun probeert dit systeem naar Nederland over te brengen, zij hem duidelijk zullen maken zijn pogingen te staken. Zodoende kunnen wij weer doorgaan met waar we ons mee willen bezig houden: zorgdragen voor de Yukos stakeholders die het slachtoffer zijn geworden van de meedogenloze aanval van het Kremlin."