Provincie Overijssel

Persbericht

Zwolle, 11 juli 2007 07-142

Zestigduizend euro voor pastorie St. Nicolaaskerk in Delden Provincie zet restauratie van rijksmonumenten in de versnelling

Het provinciebestuur van Overijssel geeft de restauratie van rijksmonumenten in Overijssel vleugels. Provinciale Staten hebben 3 miljoen euro uitgetrokken voor co-financiering. De pastorie van de H. Nicolaas te Denekamp komt als eerste in aanmerking voor een provinciale bijdrage van 15 procent in de restauratiekosten. Dat betekent dat het kerkbestuur van de provincie bijna ^ 60.000,-- ontvangt voor de restauratie, die is begroot op ongeveer ^ 400.0000,-- . Gedeputeerde Gert Ranter (Jeugd, Sociale infrastructuur en Maatschappelijke ontwikkeling) maakte dit vanmiddag bekend tijdens een werkbezoek aan de gemeente Dinkelland. Bij wijze van start overhandigde hij het Kerkbestuur een troffel met inscriptie.

Provinciale Staten hebben een regeling in het leven geroepen voor 2007/2008, om achterstanden in restauratie van rijksmonumenten in Overijssel weg te werken. Hiervoor komen restauraties in aanmerking waarvan de financiering voor 85 procent rond is. Meestal zijn dat monumenten waarvoor het rijk 70 procent beschikbaar stelde en waarbij 15 procent door de aanvrager zelf of door derden is bijeengebracht. Maar ook wanneer de aanvrager uit andere bronnen 85 procent van de middelen bij elkaar bracht en geen beroep deed op het rijk, legt de provincie er 15 procent bij, zodat de financiering in 1 klap rond is. Na de restauratie kan men gebruik maken van de reguliere instandhoudingsregeling van het rijk (BRIM), waarmee de toekomst van het monument is veilig gesteld.

De provincie doet dat, om achterstanden in restauratie weg te werken en het beslissende zetje te geven voor de uitvoering. Tevens is de regeling bedoeld als een stimulans voor nieuwe aanvragers van de rijkssubsidie voor 2008. Bij 40 rijksmonumenten in Overijssel is sprake van restauratie-achterstand, waarmee in totaal een bedrag van ^ 40 miljoen gemoeid is. Eerder is al bekend gemaakt dat ook de Lebuinuskerk te Deventer kan rekenen op co-financiering van de provincie.

Ranter vindt het overigens jammer dat het rijk er niet voor kiest de ergste knelpunten het eerst op te lossen. Het beschikbare geld wordt verdeeld puur op basis van de hoogte van het restauratiebedrag. Ranter: "Dat is lastig voor de provincie. Omdat we niet weten welk monument wel of niet aan de beurt komt, kunnen we niet voorsorteren en aanvullen op punten die het rijk laat liggen, maar die we als provincie wel belangrijk vinden". Ranter bezocht naast de te restaureren pastorie het Kulturhus in de gemeente Dinkelland.

Informatie: team Communicatie Coby Hofland, telefoon 038 499 92 29 of bij spoedvragen buiten kantooruren 06 53375890. Zie ook: provincie.Overijssel.nl/sis; Statenvoorstel PS/2007/360