Nieuw-Vlaamse Alliantie


Postmarkt volledig open voor concurrentie vanaf 2011 (11/07/07)

Het Europees Parlement gaf vandaag groen licht voor de verdere voltooiing van de liberalisering van de postdiensten. Dit betekent dat vanaf 2011 ( 2013 voor de nieuwe lidstaten en lidstaten met veel afgelegen regio"s en/of eilanden ) ook voor de zendingen tot 50 gram de vrije concurrentie zal gelden.

Frieda Brepoels is ervan overtuigd dat deze liberalisering de consument ten goede komt op voorwaarde dat deze goed wordt voorbereid: "Een goede liberalisering doet de kosten voor de consument dalen en biedt tegelijkertijd de garantie dat alle consumenten op een vlotte en efficiënte wijze bediend worden. Erg belangrijk is dat de universele dienstverlening behouden blijft: de postbode moet bij elke burger 5 keer per week langskomen, ongeacht de woonplaats van de klant."

Om er voor te zorgen dat de universele dienstverlening daadwerkelijk gegarandeerd wordt, moeten de lidstaten een jaar vóór de volledige vrijmaking van de post een nationaal plan voorleggen. Er zijn verschillende opties mogelijk om deze dienstverlening te financieren: staatssteun, een compensatiefonds waaraan alle operatoren bijdragen of het koppelen van actiegebieden die winstgevend zijn voor operatoren (b.v. grote steden) aan meer perifere zones. Lidstaten kunnen ook kiezen voor een combinatie van één of meer opties.

Frieda Brepoels wijst op het belang van een objectieve en duidelijke analyse van de effectieve kosten van de universele dienstverlening: "De Europese Commissie zou bijvoorbeeld tegen 2009 een model kunnen ontwikkelen om deze kosten in kaart te brengen."

Wat de Belgische post betreft vindt Frieda Brepoels dat de paarse regering door intern gekibbel tussen socialisten en liberalen, te lang langs de zijlijn heeft toegekeken. De Post heeft daardoor onvoldoende geanticipeerd op de voorbereiding van de liberalisering. "Het is belangrijk dat er nu een vaste datum is die voor alle EU-landen geldt. Dit zal de lidstaten zeker aanmoedigen om snel en resultaatsgericht te werken naar 2011 toe."

Tot slot onderstreept Frieda Brepoels dat de liberalisering van de postdiensten ook een belangrijke sleutel vormt in de verdere vrijmaking van de dienstensector.

Auteur:
Europees Parlementslid
Frieda Brepoels

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02 284 58 62
E-post: fbrepoels@europarl.eu.int
Url: www.friedabrepoels.eu