VVD


11-7-2007

Cohen frustreert uitzetting illegalen

De VVD verwijt burgemeester Cohen niet actief op te treden tegen illegalen. Daarom vraagt VVD-woordvoerder Zijlstra de minister van Binnenlandse Zaken om een bestuurlijke aanwijzing voor burgemeester Cohen.

De reden hiervoor is dat Amsterdam weigert mee te werken aan aanleveren van gegevens van personen die niet in aanmerking komen voor de pardonregeling.

De gemeente Amsterdam beroept zich op haar zorgplicht voor die mensen die buiten de regeling vallen en levert daarom alleen gegevens nadat de betreffende illegaal daarvoor zijn goedkeuring heeft gegeven. De VVD vindt dit echt te bespottelijk voor woorden. "Als je aan de ene kant als burgemeester vindt dat het je taak is om een verblijfsvergunning mogelijk te maken, dan vind ik ook dat het je taak is om de gegevens van illegalen aan te leveren om daarmee terugkeer naar het land van herkomst mogelijk te maken.
Indien burgemeesters daar niet toe bereid zijn, dan moeten ze ook geen verklaringen willen afgeven. Daarbij is het beroep door de gemeenten op de zorgplicht volgens Zijlstra onzin.

De staatssecretaris zei tijdens het debat op 7 juni jl. : "Ik constateer dat gemeenten op geen enkele manier een zorgplicht hebben voor uitgeprocedeerde illegalen in dit land. Voor die mensen geldt namelijk een vertrekplicht. Dat betekent dat gemeenten voor de toekomst ook gewoon gehouden zijn aan de uitvoering van de regels en dus moeten meewerken aan het uitzetten van uitgeprocedeerde illegalen."

De VVD wil dat de staatssecretaris de gemeenten dwingt de vertrekplicht serieus te nemen en uit te voeren. "Dit geldt voor alle burgemeester dus ook voor Cohen", aldus Zijlstra.

woensdag 11 juli 2007

Voor nadere informatie: h.zijlstra@tweedekamer.nl