Salarissen inkopers stijgen fors

11/07/2007 09:00

InQuest BV



Den Haag, 11 juli 2007 - De salarissen binnen de inkoopdiscipline blijken in 2006 met gemiddeld 4,5% te zijn gestegen. Met name de senior Supply Chain Manager posities lieten een zeer sterke stijging zien (ruim 8%). Dit blijkt uit de 'Carrière en Salarismonitor Inkoop 2007' een initiatief van InQuest, professionele arbeidsmarktbemiddelaar in de inkoopdiscipline, uitgevoerd met medewerking van NEVI en Berenschot.

De inkoopdiscipline staat de laatste jaren steeds meer in de belangstelling. Verregaande professionalisering en het toenemende strategische belang van inkoop binnen organisaties hebben dan ook geleid tot een fors opwaarts effect op de salariëring van inkooppersoneel.

De gemiddelde salarissen binnen de inkoopdiscipline blijken het afgelopen jaar over de hele linie sterk te zijn gestegen (gemiddeld +4,5%). Dit blijkt uit het grootste salarisonderzoek ooit gehouden onder inkoopprofessionals in Nederland (2.171 respondenten). Supply Chain Managers verantwoordelijk voor een regio of business unit, zagen hun salaris het sterkst stijgen met respectievelijk 8,1% en 13,5%. Ook ontvingen inkopers, in tegenstelling tot voorgaande jaren, veel vaker een persoonlijke bonus (42,8%) en winstuitkering (26,5%). Het toekennen van een persoonlijke bonus bleek echter sterk afhankelijk van het functieniveau. Op directieniveau ontving 80,3% van de inkopers een prestatieafhankelijke bonus tegen 'slechts' 27,2% op stafniveau.

Onderzoeker Michael van Holsteijn verwacht dat de salarissen binnen de inkoopdiscipline tot eind 2009 nóg een forse stijging kunnen laten zien gezien de toenemende krapte op de arbeidsmarkt en de toenemende vraag naar hoog opgeleide inkopers. Het onderzoek zal in de periode eind 2008 / begin 2009 herhaald worden.





http://www.salarisinkoop.nl