Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Eerste Kamer nog niet akkoord met wetsvoorstel luchtkwaliteitseisen

11-07-2007

De Eerste Kamer heeft gisteren de behandeling van het wetsvoorstel voor de Wet luchtkwaliteit opgeschort tot na het zomerreces. De senatoren willen meer duidelijkheid over het Nationale Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL), maar vooral over het bijbehorende conceptbesluit met regels voor projecten die de lucht niet in betekenende mate vervuilen.

Het NSL is de kern van het wetsvoorstel luchtkwaliteitseisen. In gebieden met te veel luchtverontreiniging kunnen overheden in gebiedsgerichte programma's de luchtkwaliteit verbeteren. Deze programmas zijn onderdeel van het NSL, dat daarmee alle maatregelen van het Rijk en andere overheden bevat om de luchtkwaliteit te verbeteren én alle ruimtelijke ontwikkelingen die de luchtkwaliteit verslechteren. Uitgangspunt is dat de luchtkwaliteit in het gehele gebied per saldo verbetert en daarmee gaan voldoen aan de Europese grenswaarden.

Niet in betekenende mate
Volgens de Eerste Kamer is er ook nog te veel onduidelijkheid over de toepassing van de AMvB 'Niet in betekenende mate'. Deze AMvB regelt dat projecten met een beperkt effect op de luchtkwaliteit niet hoeven te worden getoetst aan het NSL. Eerder bracht de Raad van State advies uit over de concept-AMvB. De opmerkingen van de raad zijn nog niet in de AMvB verwerkt, mede waardoor de Kamerleden nog geen goed oordeel konden vellen. Op verzoek van de senatoren zal minister Cramer de Eerste Kamer zo snel mogelijk informeren over de reactie van VROM (nader rapport) op het advies van de raad.

Meer informatie


* Dossier Luchtkwaliteit