Gemeente Echt-Susteren


vragen

Vernieuwde speelvoorziening aan de Chris Plitscherlaan

Speeltuin

Sinds kort kunnen de kinderen rond de Chris Plitscherlaan in Susteren zich volop uitleven op hun vernieuwde speelvoorziening. Deze is er gekomen door een intensieve samenwerking tussen de gemeente en de buurtbewoners.

Ruim een jaar geleden moesten uit veiligheidsoogpunt de meeste oude speeltoestellen noodgedwongen worden verwijderd. De buurt heeft zich vanaf dat moment bij de gemeente sterk gemaakt voor nieuwe speeltoestellen. De gemeente stelt zich echter op het standpunt dat kwalitatief goede speelvoorzieningen alleen samen met de buurt kunnen worden gerealiseerd.

De gemeente stelde uiteindelijk zon 6.000 euro beschikbaar. Bovendien heeft ze de overtollige grond afgevoerd en nieuw zand en materialen geleverd voor de valondergrond. Samen met de SWE en de adviseur buitenspeelruimte Henk Claessen gingen de buurtbewoners aan de slag. Samen werd bekeken wat de wensen van de kinderen en hun ouders zijn. Ook werd gekeken naar de beste indeling van het terrein, van welke materialen de speeltoestellen zouden moeten zijn én welke kleuren het beste zouden passen. Aan de hand van dit lijstje werden leveranciers geselecteerd en werden uiteindelijk vier speeltoestellen van één leverancier uitgekozen. Al deze speeltoestellen moeten ook nog een keer aan wettelijke veiligheidseisen voldoen. Dit betekende ook dat onder bepaalde toestellen nog een valdempende ondergrond moest worden aangelegd. Dit alles kon met het beschikbare bedrag jammer genoeg niet worden betaald. Om geen speeltoestellen van het lijstje te hoeven schrappen werd besloten om het grondwerk én het plaatsen zelf te doen. Het zelf plaatsen verkorte ook nog eens de levertijd, zodat de kinderen de hele zomervakantie al kunnen spelen.

In ruim één week tijd is met een enthousiaste ploeg van zon tien mensen de klus geklaard. Ondanks het slechte weer is er met veel plezier gewerkt, met op zijn tijd een bakje koffie en een pilsje. Een trotse ouder: Dit is nu echt ons speeltuintje. We hebben het met hulp van de gemeente helemaal zelf gemaakt. Het is prachtig om de kinderen hier zo heerlijk te zien spelen. En naast de kinderen ontmoeten ook de oudere buurtbewoners elkaar vaak in het speeltuintje. Supergezellig!

De buurt zal binnenkort hun speeltuintje met een barbecuemiddag officieel in gebruik nemen. De samenwerking is heel goed. Ik denk dat we wel vaker activiteiten samen gaan organiseren, wie weet richten we wel een buurtvereniging op.., aldus een van de enthousiaste buurtbewoners.