Time : 13:28:56
Date : 12 July 2007
Sender Name: Handicap International

Kunstenaars gezocht om landmijnslachtoffers te helpen Wat doe jij met je Blauwe Veter?

Brussel, 12/7/2007. Handicap International nodigt kunstenaars uit om op hun manier hulp te bieden aan landmijnslachtoffers. Stilisten, beeldhouwers, fotografen, vormgevers, enthousiaste creatievelingen en studenten kunnen de Blauwe Veter opnieuw uitvinden. Dit symbool voor landmijnslachtoffers en andere mensen met een handicap in lage loonlanden wordt de rode draad van een tentoonstelling naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van Handicap International.

Landmijnen en clusterbommen maken elke dertig minuten een slachtoffer, dikwijls in lage loonlanden waar mensen in ieder geval gemakkelijker ten prooi vallen aan een handicap. Handicap International vecht al 25 jaar tegen dit onrecht, maar er blijft werk aan de winkel.

DE "XXL BLAUWE VETER - TENTOONSTELLING"
Handicap International biedt kunstenaars de mogelijkheid om deel te nemen aan een tentoonstelling die de Blauwe Veter in de schijnwerpers zet. Iedereen kan aan de slag: artiesten, gewone individuen, studenten en ook solidaire bedrijven en organisaties. Deelnemen kan tot eind oktober door inschrijving op onze webstek. Vanaf september zal het grote publiek kunnen stemmen voor de publieksprijzen. Alle werken worden gepubliceerd op www.blauweveters.be. Het wordt een niet eerder geziene tentoonstelling op XXL formaat. Een jury maakt een selectie die gedurende de maand december in reuzenformaat op de kerstmarkt 'Winterpret', pal in het centrum van Brussel, tentoongesteld wordt.

"Maak een tekening, een beeldje, een schilderij, een kledingstuk of een voorwerp op basis van de Blauwe Veter en stuur een foto van je creatie in. Geen slogan. Geen boodschap ten voordele van Handicap International. Alleen een intrigerend, interessant beeld dat de mensen aanspreekt", zegt Marc Joolen, directeur van Handicap International.

KUNSTENAARS ZETTEN ZICH IN
Verschillende kunstenaars zegden al toe en gingen aan de slag: de modeontwerper Olivier Strelli, die een sjaal ontwierp waarboven een kat-masker van Philippe Geluck gedragen wordt, de multidisciplinaire Charley Case, bekend van zijn illustratiewerk, Charles Kaisin, die werkt met gerecycleerde materialen, de lampenontwerpster Isabelle Fahranick, Jean Luc Moerman die polymorfe tekeningen maakt en de schilder Lionel Vanden Boogaerde. Er is een tekening van Laudec met Cedric en een blauwe veter, maar ook cartoonisten, fotografen en kunstscholen zoals Sint Lukas in Brussel bereiden hun versie van de blauwe veter voor.

VOORSMAAKJE OP SFINX
Op het Sfinx-festival in Boechout is er alvast een eerste reeks werken te bezichtigingen van 26 tot 29 juli. Zaterdag en zondag zal er in het kinderdorp van het festival ook een ontmijningsactie plaatsvinden. Verdere activiteiten in aanloop naar december worden aangekondigd op de webstek.

De eerste werken en meer informatie op www.blauweveters.be

Contact
Jeroen Van Hove, 02 286 52 62, 0486 65 57 93,
jeroen.vanhove@handicap.be

Foto's:
De foto's in bijlage kunnen vrij gebruikt worden bij artikels mits vermelding van het auteursrecht

- "De knoop" © Valery Lippens voor Handicap International
- "Cédric" Laudec & Cauvin © Dupuis 2007
Foto's eveneens beschikbaar via www.pressreleases.be

Interviews
Interviews met de genoemde kunstenaars zijn mogelijk op aanvraag.