Ingezonden persbericht


KONINKLIJKE ACADEMIE VOOR NEDERLANDSE TAAL- EN LETTERKUNDE

Koningstraat 18, 9000 Gent

Persmededeling.
Gent, 12 juli 2007

Vijfjaarlijkse prijs voor podiumteksten van de KANTL voor David van Reybrouck

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde heeft haar vijfjaarlijkse prijs voor podiumteksten 2007 voor de periode 2002-2006 toegekend. De prijs van 6.250 euro gaat naar David van Reybrouck, voor zijn toneeltekst "Die siel van die mier" uit 2004. De uitreiking van de prijs heeft plaats in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde in Gent op 17 oktober 2007.

Uit het juryverslag:
"Die siel van die mier" van David van Reybrouck is een indringend verslag over een psychologisch proces dat zich afspeelt tegen de achtergrond van een buitengewoon complexe maatschappelijke context. ... De oorspronkelijke tekst kan gelezen kan worden als een parabel over de mensenmaatschappij, meer specifiek de maatschappij die zich in koloniaal Afrika gevormd heeft, en over wat die maatschappij met de individuen doet. Dat thema heeft Van Reybrouck meesterlijk uitgewerkt in "De plaag, het knagen van schrijvers, termieten en Zuid-Afrika" (2001), het boek waarvoor hij vorig jaar een nominatie gekregen heeft voor de vijfjaarlijkse prijs van de academie voor proza, en opnieuw, in de monoloog "Die siel van die mier" (2004). ...
"Die siel van die mier" is als podiumtekst uitzonderlijk omdat hij een goede acteur de gelegenheid geeft om zich in al zijn menselijkheid aan het publiek te tonen. Dat kan doordat de tekst in se niet geënsceneerd is; hij reikt mogelijkheden aan, niet meer dan dat. Tegelijk is hij zo rijk, dat hij elke goede acteur de gelegenheid biedt om zijn eigen stuk te realiseren. ...
Van Reybrouck bewijst met "Die Siel van die Mier" dat hij een rasauteur is, die ook het heel eigen idioom van het theater van nature beheerst.

In 2003 heeft de KANTL een grondige reorganisatie uitgevoerd van haar in de loop der jaren sterk versnipperde en door verschillende devaluaties aangetaste fondsprijzen. Voortaan wordt uit de gezamenlijke opbrengst van alle fondsen elk jaar één vijfjaarlijkse prijs uitgereikt, afwisselend voor essay, studie van oudere taal, literatuur en cultuur in de Nederlanden, poëzie, proza en podiumteksten. David van Reybrouck is de eerste laureaat van de prijs voor podiumteksten van de KANTL in de nieuwe stijl. Eerder kregen J.H. de Roder, Peter Louis Grijp, Gerrit Kouwenaar en Stefaan Brijs resp. de vijfjaarlijkse prijs voor essay (2003), de vijfjaarlijkse prijs voor studie van oudere taal, literatuur en cultuur (2004), de vijfjaarlijkse prijs voor poëzie (2005) en de vijfjaarlijkse prijs voor proza (2006).

Het volledige juryverslag vindt u op www.kantl.be/doc/jury2007.pdf Meer informatie over David van Reybrouck vindt u op de website van uitgeverij Meulenhoff.

Informatie: secretariaat@kantl.be of 09/265.93.43

--
Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) Koningstraat 18 ­ B-9000 Gent
Tel: + 32 9 265 93 40 / Fax: +32 9 265 93 49
E-mail: secretariaat@kantl.be
www.kantl.be