Gemeente Winterswijk


12 juli 2007

College trekt ¤ 500.000,- uit om gebrek aan speelplaatsen aan te pakken

Winterswijk - Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om ¤ 500.000,- uit te trekken om het gebrek aan speelplaatsen op een tiental plekken in Winterswijk in de komende twee jaar aan te pakken. Daarnaast wordt met ingang van 2008 jaarlijks ¤ 19.000,- in de begroting opgenomen, om bestaande en nieuw aan te leggen speelruimtes in stand te houden. Deze keuze is het vervolg op de keuzes die gemaakt zijn in de nota 'Speelruimte in Winterswijk' uit 2004, waarin het hebben van voldoende speelruimte tot 8 jaar centraal staat.

Omdat het speelruimtebeleid past binnen het Kleine Steden Beleid van de provincie Gelderland, is de verwachting dat de provincie ¤ 375.000,- van het totaalbedrag bijdraagt. Hiermee komt de bijdrage van de gemeente op ¤ 125.000,-. Zo ontstaat er voor de gemeente financiële ruimte om in twee jaar tijd een grote inhaalslag op het gebied van speelplekken te maken.

Rol buurtbewoners
Het college heeft ook besloten vast te leggen welke rol buurtbewoners hebben bij het aanleggen van een speelplek in hun buurt. Die rol bestaat uit twee delen: ten eerste het vaststellen van prioriteiten in hoofdlijnen ('waar is de speelnood het hoogst') en ten tweede het invullen van de gekozen speelplek binnen het beschikbare budget.

Achtergrond
De nota 'Speelruimte in Winterswijk' uit 2004 biedt uitgangspunten voor het inrichten van speelruimtes in wijken en buurten. Op dit moment zijn er zo'n 10 tot 12 plekken in Winterswijk waar speelruimtes ontbreken. Inwoners hebben regelmatig aangegeven dat er op verschillende plaatsen te weinig ruimte is om te spelen.