NCD: "Ter Horst toont weinig lef bij verhoging ministerssalarissen"

12/07/2007 14:01


NCD Nederlands Centrum van Directeuren


Hoofddorp, 12 juli 2007 -Het voorstel van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken om de salarissen van ministers en staatssecretarissen met 10% te verhogen getuigt volgens het NCD "van weinig lef en leiderschap". Het nieuwe ministerssalaris moet dienen als realistische bovengrens voor alle beloningen in de (semi-)publiek sector. Het NCD vindt dat het kabinet het advies van de commissie-Dijkstal moet overnemen en de salarissen met 30% moet optrekken. NCD-voorzitter Willem Hollander: "Mocht het kabinet het voorstel van Ter Horst overnemen, dan toont het slappe knieën".

De jaarlijks terugkerende discussie in de samenleving over de inkomensontwikkeling van bestuurders in de (semi-)publieke sector vraagt om een structurele politieke oplossing. Veel topambtenaren verdienen nu meer dan leden van het kabinet. In het regeerakkoord is afgesproken dat het nieuwe ministerssalaris dé norm moet zijn voor alle beloningen in de (semi-)publieke sector. Op deze manier kan het kabinet leiderschap tonen en een einde maken aan de maatschappelijke verontwaardiging over beloningen van topambtenaren. Met een stijging van 10% wordt deze doelstelling niet gerealiseerd.

Het NCD vindt een door Ter Horst voorgesteld nieuw onderzoek naar de hoogte van ministerssalarissen door een 'commissie van wijzen' onnodig en te beperkt. In plaats daarvan pleit het NCD ervoor dat de beloning van ministers en staatssecretarissen, en daarmee die van honderden topambtenaren, wordt gefundeerd op een professionele Europese benchmark. Zonder deze benchmark bestaat het risico van politieke willekeur, zoals blijkt uit het voorstel van Ter Horst. Hierop mag geen enkel beloningsbeleid zijn gebaseerd.

http://www.ncd.nl

http://www.ncd.nl