Ingezonden persbericht


Persbericht

Big Rivers festival in Dordrecht

Big Rivers staat in de steigers.

Het Dordtse Big Rivers festival komt er weer aan. Op 13 juli zal ,dit inmiddels 11 dagen durende evenement, beginnen met het Film festival. 20 unieke muziekfilms en documentaires in 5 binnen-en 2 buitenlocaties. Uniek want men kan er alles zien. 2 complete opera's maar ook een film over Hip Hop of lekker meedoen in petticoat of vetkuif op Grease. Iedere muziekliefhebber zal er zeker de film of documentaire van zijn interesse vinden. Organisator Bas Zwart " een van mijn grote wensen wordt ook vervuld, ik wilde namelijk heel graag de film Crossroads eens op een groot scherm zien, maar de film is officieel niet meer in roulatie. Op vrijdag 13 juli dan draaien we deze film als buitenfilm voor de Stadsherberg op de Statenplaats.. Dit is een van de twee buitenfilms die we gaan draaien tijdens het festival. Ik ben de filmcommissie ook heel dankbaar dat zij naar deze suggestie hebben geluisterd en de film op hebben genomen in het programma. Ik denk dat we een prachtig programma hebben deze week. soms heel klein in Locatie 122 waar je met nauwelijks 30 man kan zitten. Of heel chique in de Statenzaal van het Hof".aldus een enthousiaste de Zwart.

Aan het einde van Big Rivers film start het 10e Big Rivers (Music) festival in het centrum van Dordrecht. Dit jaar zullen meer dan 80 acts optreden tijdens dit 3 dagen durende muziekfestival.

De headliners voor dit jaar zijn de Amerikaan Popa Chubby, PASO uit Hongarije, de New York Ska & Jazz Ensemble,Tom Principato, the Skatalites uit Jamaica en de Engelsman Ian Parker.

Popa Chubby hoort in hetzelfde rijtje thuis als Eric Clapton, Jimi Hendrix en Steve Ray Vaughn. Dit waren en zijn allemaal grote bluesgitaristen.

Popa Chubby speelt op alle grote festivals in de gehele wereld en staat dan ook overal als headliner. Zijn enorme verschijning wekt al veel indruk. Zijn gitaarspel doet de rest en maakt Popa bij leven al legendarisch.

The Skatalites zijn de uitvinders van de ska muziek. Oorspronkelijk komen zij van Jamaica, waar de reggae muziek vandaan komt. Ska is de versnelde versie van Reggae en is, in tegenstelling tot deze melancholische muziekvorm over het algemeen, heel vrolijk.Momenteel wordt de ska muziek veel gemixt met exotische invloeden. Er ontstaat een unieke cross over muziek, die bijvoorbeeld door headliner nummer 3 wordt uitgedragen The Panonian All Star Ska Orchestra uit Hongarije (PASO). Zij mixen skamuziek moeiteloos met Balkan invloeden en creëren hiermee een unieke nieuwe stijl.

Een van de 6 acts die dit jaar in poppodium Bibelot staan is de Amerikaan Tom Principato. Deze voormalige leider van de legendarische Powerhouse weet als geen ander hoe je een gitaar moet laten rocken.

Vorig jaar werd door de organisatie van het Big Rivers festival voor de eerste keer de Award uitgereikt voor beste act van het festival. Deze ging naar de Engelse Singer Songwriter Ian Parker. Ook dit jaar is hij weer van de partij. Programmeur Leo de Zwart " wij zijn zo gecharmeerd van deze geweldige muzikant dat wij hem dit jaar twee keer hebben geprogrammeerd op ons festival. Hij speelt op zaterdag een akoestische set en op zondagmiddag zal hij op het VND stage in de Grote Kerkstuin een versterkt concert geven.

Voorafgaand aan het festival zal op zaterdag 14 juli de Bluescruise gaan varen. Op de grootste rondvaartboot van Nederland, de Tourmalijn, zullen 5 bands act de precence geven. Uit Denemarken komt de funk/bluesband Thorbjorn Risager vervolgens de Amerikaanse Doug Jay & the Blue Jays een rechttoe rechtaan Bluesband onder leiding van mondharpist Doug Jay.

Uit Nederland komt Lefthand Freddy & The Aces die meerdere keren op het Big Rivers festival heeft gestaan maar ook als eerder op de Bluescruise stond. Deze linkshandige gitarist valt op door zijn bijna elastieken vingers.

Ook uit Nederland Mr Blackhat. Zij spelen de bluescovers zoals deze gespeeld dient te worden. Gewoon goed en met veel passie. Tenslotte een van de weinige echte Americana bands die Nederland rijk is namelijk the Jugband. Een en ander wordt ondersteund door DJ Rob. De vaste resident van het Dordtse Jazzpodium.

Kaartverkoop voor dit evenement vindt plaats bij Velvet aan de Vriesestraat 110 in Dordrecht of rechtstreeks via de website van het festival www.bigrivers.nl

De Bluescruise vaart af op zaterdag 14 juli om 20.00 uur. Inschepen aan de Bomkade vanaf 19.15 uur.

einde persbericht

Organisatiebureau Big Rivers 2007
Postbus 1060, 3300 BB Dordrecht
(S&Pevents Slikveld 10, 3311 VT Dordrecht.)
tel: 0031-78-614.41.82 fax: 0031-84-723.0483
cellphone: 0031-6.18.15.69.27
e-mail: bas@bigrivers.nl
website:www.bigrivers.nl