Ingezonden persbericht


Persbericht

Hortus botanicus Leiden

Hortus Kamermuziekfestival

'Nieuwe Werelden in de Muziek' in Hortus botanicus Leiden

13 juli - 3 augustus 2007

Natuur- en muziekliefhebbers: verenigt u!
Hoe verbind je muziek en natuur? Dat is de vraag waarvoor het Hortus Kamermuziekfestival zich ook dit jaar weer gesteld ziet. Dit jaar al weer voor de vierde keer en wel van 13 juli t/m 3 augustus onder meer in Leiden. Het festival besteedt vooral aandacht aan componisten uit het Fin du Siècle van de vorige eeuw. Toen lieten kunstenaars zich vooral inspireren door de natuur. William Raaijman stond aan de wieg van dit unieke festival en is er tevens de artistiek leider van. Hij vond zijn inspiratie onder meer in de Amsterdamse Hortus Botanicus waarvan hij een fervent bezoeker is.

Muziek op zwoele zomeravonden
Juist in de zomermaanden, als veel theaters en concertzalen gesloten zijn wordt er op deze manier toch voor enig vertier gezorgd. De hopelijk zwoele zomeravonden en de fraaie akoestiek van de Oranjerie in de Leidse Hortus aan het Rapenburg gaan daar dan ook nog eens een steentje toe bijdragen. Zo wil de stichting Hortus Kamermuziekfestival door middel van het festival een kruisbestuiving laten ontstaan. Men wil muziekliefhebbers interesseren voor de tuin en de natuurliefhebbers interesseren voor muziek. De muziek wordt gespeeld op authentieke instrumenten uit de tijd waarin de muziek gecomponeerd is, onder andere op een Erard vleugel en een viola d'amore.

Nieuwe werelden, nieuwe culturen
Het thema dit jaar is: een nieuwe wereld. Onder andere de grote wereldtentoonstellingen aan het begin van de twintigste eeuw boden de mogelijkheid om kennis te maken met nieuwe culturen. Zo kwamen Debussy, Ravel en Poulenc in 1889 voor het eerst in aanraking met de gamelanmuziek, hetgeen hen zeer beïnvloedde. De gamelan die ook zijn stempel drukte op het werk van Colin McPhee en heden ten dage bijvoorbeeld op werk van de Nederlandse componiste Sinta Wullur is op één van de concerten ook prominent op het festival aanwezig, met naast deze nieuwe Nederlandse muziek ook de traditionele gamelanmuziek uit Midden Java. Zo biedt het festival dus ook ruimte tot allerlei nieuwe inzichten en bespiegelingen op grond waarvan moderne Nederlandse componisten uitgenodigd zijn om aan de slag te gaan. Daarbij is ook een nieuwe compositie van de Turks-Nederlandse Evrim Demirel te horen.

Anders dan voorgaande jaren
Het Hortusfestival 2007 verschilt enigszins van voorgaande edities. Er zijn solistische concerten bijgekomen in de vorm van een drietal lunchconcerten in de Leidse Hortus. Deze concerten zijn korter (± 50 minuten) en zijn zowel door het tijdstip, lagere entreeprijs als ook door de lengte, laagdrempeliger dan de avondconcerten. Een ander nieuw onderdeel is bedoeld voor amateurmusici. Zij gaan spelen onder leiding van leden van het Hortusensemble. Dat is een ensemble, dat speciaal is opgericht om muziek te spelen in het kader van het festival. Er wordt met de amateurs muziek ingestudeerd onder de titel "Mahnung an die Jugend sich die Musik zu befleißigen". In feite is het een reconstructie van Hindemith's Plöner Musiktag (1932): een kleine serie educatieve muziekstukken die tezamen een surrealistische cantate vormen.

Aanvang avond- en lunchconcerten
Voor het eerst zullen tijdens het festival naast de avondconcerten ook 3 lunchconcerten plaatsvinden. De lunchconcerten beginnen om 13 uur. De avondconcerten beginnen om 19.30 uur. De avondkassa voor verkoop van kaarten is geopend vanaf 18.45 uur.

Kaartverkoop
De kaartverkoop start op 25 juni, zowel bij de entreebalie van de Leidse Hortus als via de festival telefoonlijn: 06-16111317

Hortus Kamermuziekfestival
13 juli - 3 augustus 2007

Waar
Oranjerie van de Hortus botanicus Leiden
Rapenburg 73 - 2311 GJ Leiden

Wanneer
De lunchconcerten: 13, 17, 27 juli
De avondconcerten: 14, 18, 21, 23, 24 juli en 3 augustus

Open
Aanvang concert 19.30 uur
Kassa open vanaf 18.45 uur

Kaarten
Kaarten zijn verkrijgbaar bij de entreebalie van de Hortus botanicus, Rapenburg 73 - 2311 GJ Leiden De avondkassa voor verkoop van kaarten is geopend vanaf 18.45 uur. Ook via de festival telefoonlijn kunnen kaarten verkregen worden: 06-16111317


. Lunchconcerten: E 12,50 / Vrienden Leidse Hortus E 10
. Avondconcerten E 17,50 / Vrienden Leidse Hortus E 15
. Passepartout 3x E 50 / 5x E 80

Informatie

071 - 527 7249 / www.hortusleiden.nl en www.hortusfestival.nl

Aan de redactie

Voor informatie over het Hortus Kamermuziekfestival en aanvraag van beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: William Raaijman - artistiek leider van het festival

06 182 400 82 / william_raaijman@yahoo.com

28 juni 2007, Leiden

(U maakt momenteel deel uit van de verzendlijst voor Persberichten uit de Hortus botanicus Leiden. Mocht u hier geen prijs meer op stellen stuur dan een antwoordmail en vermeld in de onderwerpbalk het woord afzeggen. Uw emailadres wordt dan van de lijst verwijderd.)

Stans van der Veen
Hortus botanicus Leiden
Publiek en Informatie/Pr & Information

P.O.Box 9516 2300 RA Leiden

t (0031) 071 - 5275144

f (0031) 071 - 5275199

e veen@hortus.leidenuniv.nl

www.hortusleiden.nl

---- --