Gemeente Lelystad

Foto-exposities over Flevoland en Lelystad in Stadhuis

Vanaf vrijdag 13 juli zijn er in het Stadhuis twee bijzondere foto-exposities. Mooi Flevoland en 40 jaar Lelystad: beeld van heden, toekomst en verleden.

Exposities

De tentoonstelling Mooi Flevoland is. opgezet door de Stichting Natuur en Milieu - bevat fotos van Flevolanders en toekomstbeelden van Flevoland over 20 jaar. In 40 jaar Lelystad samengesteld door de afdeling Communicatie van de gemeente - wordt in 100 fotos een beeld geschetst van belangrijke en/of bijzondere momenten van Lelystads korte maar toch al zo rijke historie.

Beide tentoonstellingen zijn in ieder geval tot 1 september te zien in de hal van Stadhuis Lelystad. De tentoonstelling Mooi Flevoland maakt daarna een rondreis langs de andere gemeenten in Flevoland.

Mooi Flevoland

Naar aanleiding van haar 20-jarig bestaan organiseerde Natuur en Milieu Flevoland eerder dit jaar onder andere een fotowedstrijd onder het thema Mooi Flevoland is. De resultaten daarvan zijn samengebracht op een groot tentoonstellingspaneel. In totaal werden bijna 200 fotos voor de wedstrijd ingezonden. Favoriete onderwerpen zijn: Oostvaardersplassen, windmolens, en dieren en planten. Verder zijn waarden als rust, ruimte, natuur, weidsheid, open watervlakte veel genoemd bij de motivaties.

Flevoland kan volgens Natuur en Milieu Flevoland de komende jaren zelfs nog mooier worden. Hoe? Dat laat de andere kant van het tentoonstellingspaneel zien. Hier zijn vier toekomstbeelden van Flevoland over 20 jaar afgebeeld. Een van deze toekomstvisies is bijvoorbeeld een klimaatneutraal Flevoland. Volgens Natuur en Milieu Flevoland is Flevoland namelijk in 2026 klimaatneutraal en heeft het diverse klimaatneutrale steden, zoals Lelystad.

Natuur en Milieu Flevoland organiseert de tentoonstelling, mede dankzij een financiële bijdrage van de Gemeente Lelystad en Staatsbosbeheer.

40 jaar Lelystad

Lelystad bestaat dit jaar 40 jaar. In 1967 vestigden zich de eerste inwoners. Naar aanleiding daarvan heeft de afdeling Communicatie van de gemeente Lelystad een selectie gemaakt van gedenkwaardige momenten in deze periode. Zo geven verschillende fotos de bouw en ontwikkeling van de verschillende wijken van Lelystad weer.

Er zijn fotos van het oude Lelycentre, de aanleg van het Stadspark, de Flevocentrale, een Sinterklaasintocht, de voormalige Agora, restaurant De Meerkoet, de opgraving van een scheepswrak, de installatie van de eerste burgemeester van Lelystad J.P.A. Gruijters en de overhandiging van het officiële gemeentewapen aan hem door landdrost Han Lammers, de provinciewording met Lelystad als hoofdstad, de brand van informatiecentrum Nieuw Land, etc.

De fotos halen kortom oude herinneringen boven en geven nieuwe Lelystedelingen inzicht in de geschiedenis van hun stad.

Openingstijden

Beide tentoonstellingen kunnen tijdens de openingstijden van het Stadhuis worden bekeken: maandag t/m vrijdag van 8.30 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 16.00 uur.

---