Informatie Beheer Groep

Groningen, 11 juli 2007

Stijging aantal kandidaten voor lotingstudies

Ook dit jaar is het aantal studenten dat zich heeft aangemeld voor een lotingstudie in het hoger onderwijs gestegen. Aankomende vrijdag 13 juli kunnen studenten die zich hebben aangemeld bij het elektronisch loket `Mijn IB-Groep', via internet bekijken of ze zijn ingeloot. Op woensdag 18 juli 2007 ontvangt iedereen een brief met de uitslag.

Dit jaar hebben bijna 25.000 aankomende studenten zich bij de IB-Groep aangemeld voor de ruim 17.000 beschikbare plaatsen bij studies in het hoger onderwijs waarvoor een loting bestaat. Vorig jaar waren er ongeveer 23.000 kandidaten voor ongeveer hetzelfde aantal beschikbare plekken.

Voor de 23 lotingstudies in het wetenschappelijk onderwijs waren er 14.856 aanmeldingen, voor de 45 lotingstudies in het hoger beroepsonderwijs waren dat er 9.924. Er zijn in totaal 9.130 plaatsen beschikbaar aan de universiteiten en 7.954 plaatsen aan de hogescholen.

Kandidaten die wel zijn ingeloot voor Geneeskunde, Tandheelkunde en Criminologie, maar niet in de stad van hun eerste voorkeur, kunnen via de Ruilbeurs op www.ib-groep.nl een verzoek tot ruiling indienen. De IB-Groep neemt deze verzoeken op datum van binnenkomst in behandeling.

Omdat ingelote kandidaten zich soms terugtrekken kunnen er plaatsen openvallen die de IB-Groep weer opvult. Na de eerste lotingsronde bekijkt de IB-Groep wekelijks of er nieuwe gegadigden kunnen inloten. De lotingsrondes gaan door tot en met 25 september 2007. De resultaten worden wekelijks bekend gemaakt op www.ib-groep.nl.

Naast de selectie en plaatsing van eerstejaars studenten voert de IB-Groep voor het ministerie van OCW wetten en regelingen uit op het gebied van studiefinanciering en tegemoetkoming schoolkosten, het onderwijsnummer, diploma-erkenning en -legalisatie en de organisatie van examens. Voor de ministeries van Justitie en VROM voert de IB-Groep activiteiten uit op het gebied van het inburgeringsbeleid.