Gemeente Amersfoort

Leerlingen Kattenbroek actief in leerlingenwijkraad

Vrijdag 13 juli is de feestelijke installatie van een Leerlingenwijkraad in Kattenbroek. Acht kinderen van vier basisscholen ondertekenen dan een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente, politie en stichting Welzijn Amersfoort. De leerlingenwijkraad gaat actief helpen de veiligheid en leefbaarheid in de wijk te verbeteren. De raad luistert naar ideeën en wensen van kinderen en wil plannen realiseren in samenwerking met anderen in de wijk. Hiervoor komt de leerlingenwijkraad 1 keer per 4 weken bijeen.

Per basisschool zijn twee leerlingen vertegenwoordigd. Zij komen uit de groepen 6, 7 of 8. Iedere school hield hiervoor een verkiezing. De ouders van de leerlingen steunen de deelname van hun kind. De leerlingenwijkraad wordt gecoacht door Eduniek, de onderwijsbegeleidingsdienst. Deze is aangewezen door de basisscholen.

Waarom een leerlingenwijkraad?

Leerlingen raken betrokken bij hun directe leefomgeving. Zij leren dat het er toe doet als ze actief met plannen komen om verbeteringen in de wijk voor elkaar te krijgen. De leerlingen bedenken zelf welke knelpunten zij rond de school en in de wijk willen oppakken. Hiervoor stellen zij eerst vragen aan hun medeleerlingen. Bijvoorbeeld: welke plaatsen in de wijk vind je eng? Hoe kunnen we ruzies in de wijk oplossen? Voel je je veilig in en rond school? De uitkomsten en ideeën bespreken zij met bijvoorbeeld de wijkagent, gemeente of de kinderwerker in de wijk.

Andere wijken

De gemeente Amersfoort heeft in 2006 alle Amersfoortse basisscholen gevraagd of zij belangstelling hebben voor het oprichten van een leerlingwijkraad, zo mogelijk met andere scholen in de wijk. Daarvan reageerden 20 scholen positief. In Schothorst is al een leerlingwijkraad. Drie scholen in Soesterkwartier starten binnenkort met een eigen wijkraad. Wanneer andere scholen in wijken volgen is bij de gemeente nog niet bekend. Per wijk krijgen de scholen eenmalig een bedrag van E 5.000 voor het opzetten van de wijkraad en E 500,- per deelnemende school.

Operatie Amersfoort Jong

Amersfoort investeert de komende jaren in jeugd van 0 tot 24 jaar. Onze jeugd krijgt de ruimte om talenten te ontwikkelen en we bieden zorg voor diegenen die dat nodig hebben. Met oog voor wat de jeugd beweegt en wil, scheppen we ruimte temidden van de andere generaties.



Gemeente Amersfoort