Ministerie van Defensie

11-07-2007 14:00

NATIONALE VLOOTDAGEN IN DEN HELDER

Vorig jaar trokken de Vlootdagen rond de 200.000 bezoekers. Hr.Ms. De Ruyter was toen ook aanwezig - Foto: Defensie

Defensie opent haar deuren! De marine doet dit van vrijdag 13 tot en met zondag 15 juli in De Nieuwe Haven in Den Helder. Ieder jaar laten de krijgsmachtdelen tijdens de open dagen aan het publiek zien hoe zij zich inzetten voor vrede en veiligheid. Dit jaar is er speciale aandacht voor nationale veiligheid.

De landmacht en luchtmacht hebben hun eigen open dagen al achter de rug, maar zijn ook te zien in Den Helder.

Demonstraties
Drie dagen lang kunnen bezoekers een kijkje nemen aan boord van Nederlandse en buitenlandse marineschepen. Het publiek kan deelnemen aan een uitgebreid activiteitenprogramma. Marineschepen, helikopters en mariniers geven demonstraties. Er is ook volop de gelegenheid om te kijken naar banen en opleidingsmogelijkheden bij de Koninklijke Marine.

Fregatten
De Koninklijke Marine laat bezoekers zelf ervaren hoe de marine wereldwijd op en vanuit zee de veiligheid bevordert. Dit strekt van het uitzenden van personeel naar Afghanistan tot de inzet van fregatten voor de kust van Libanon en in het Caribische gebied.

Ook dit jaar is er weer genoeg te zien op en onder water - Foto: Defensie

Search and rescue
Er wordt extra aandacht besteed aan de nationale taken van de Koninklijke Marine en haar bijdrage aan de binnenlandse veiligheid. Zo zijn mijnenjagers permanent actief op onder meer de Noordzee met het ruimen van bommen uit Tweede Wereldoorlog. Daarnaast staan helikopters paraat voor âsearch and rescueâ taken en is er altijd een marineschip gereed om assistentie te verlenen bij calamiteiten op zee.

Michiel de Ruyter
Naast binnenlandse veiligheid is het thema voor de Vlootdagen dit jaar â400 jaar Michiel de Ruyterâ. In de expositietent is de tentoonstelling âMarine en Michielâ te zien en in het marinemuseum de tentoonstelling âDe vrouwen van Michielâ. Deze laatste tentoonstelling is speciaal tijdens de vlootdagen gratis toegankelijk. Er is een vernieuwde amfibische demonstratie waarbij een historische landing uit de tijd van De Ruyter wordt nagebootst. Tot slot is Michiel de Ruyter in hoogsteigen persoon aanwezig.

Bereikbaarheid
De Nieuwe Haven is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en er rijden speciale bussen vanaf NS-station Den Helder. Er zijn parkeerplaatsen in de directe omgeving van en op het marineterrein. Meer informatie kunt u vinden op www.nationalevlootdagen.nl of op www.marine.nl. Ontdek wat de marine doet voor jouw veiligheid!

Gerelateerde links:
Open dagen 2007