Ingezonden persbericht


12 juli 2007

Programma Radio 4 Zomeravondconcerten
Van vrijdag 13 juli tot en met donderdag 19 juli

In haar serie Zomeravondconcerten presenteert Radio 4 drie dagen op rij, live vanuit het Concertgebouw te Amsterdam, bijzondere voorstellingen uit de serie Robeco Zomerconcerten met het de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Jaap van Zweden. Op maandag is Radio 4 in Kerkrade voor de live registratie van het Orlando Festival. Vanaf dinsdag zendt Radio 4 registraties uit van concerten in Engeland en Frankrijk.

Voor het zevende jaar op rij presenteert Radio 4 de Zomeravondconcerten. Van 1 juli tot en met 15 september zendt de klassieke radiozender elke avond rond 20.00 uur een uniek concert uit. Radio 4 Zomeravondconcerten presenteert komende week een gevarieerd programma:

Radio 4 Zomeravondconcerten 2007

Programma van 13 tot en met 19 juli:

Vrijdag 13 juli - 20:00 (TROS)
Wolfgang Amadeus Mozart schreef een dubbelconcert schreef voor viool en piano? Hij voltooide het werk echter niet. Vanavond is het concert te horen in een bewerking van musicoloog Philip Wilby. Ook Mozarts symfonieën no. 31 (Parijse) en no. 32 en de suite Pelléas et Mélisande van Gabriel Fauré staan op het programma. Jaap van Zweden dirigeert de Radio Kamer Filharmonie; violiste Antje Weithaas en pianist Sebastian Knauer treden op als solist. Het concert komt rechtstreeks uit het Concertgebouw in Amsterdam in het kader van de serie Robeco Zomerconcerten.


* Fauré - Pelléas et Mélisande, op. 80

* Mozart/Wilby - Concert in D, KV.App56

* Mozart - Symfonie nr. 32 in G, KV 318

* Mozart - Symfonie nr. 31 in D, KV 297 'Parijse'

Zaterdag 14 juli - 19:00 (TROS)
Mezzosopraan Christianne Stotijn is een rising star, en niet alleen in Nederland. Vanavond staat ze in het Concertgebouw in Amsterdam, waar ze met de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Jaap van Zweden het romantische Poème de l´amour et de la Mer van Ernest Chausson ten gehore brengt. Maar ook twee symfonieën van Mozart.


* Wolfgang Amadeus Mozart - Symfonie in Es, KV 16
* Ernest Chausson - Poème de l'amour et de la mer, op. 19
* Wolfgang Amadeus Mozart - Symfonie nr. 41 in C, KV 551 'Jupiter'

Zondag 15 juli - 20:00 (TROS)
Camille Saint-Saëns was een wonderkind op de piano. Het verhaal gaat dat hij als 10-jarig jongetje alle sonates van Beethoven uit het hoofd kon spelen. Vanavond speelt pianist Jean-Philippe Collard het 4e pianoconcert van de Franse meester. Collard wordt begeleid door de Radio Kamer Filharmonie o.l.v. Jaap van Zweden. Ook op het programma: Mozarts symfonie no. 35 (Haffner) en no. 36 (Linzer). Het concert komt live vanuit het Concertgebouw in Amsterdam.


* Wolfgang Amadeus Mozart - Symfonie nr. 35 in D, KV 385 'Haffner'
* Camille Saint-Saëns - Tweede pianoconcert in g, op. 22
* Wolfgang Amadeus Mozart - Symfonie nr. 36 in C, KV 425 'Linzer'

Maandag 16 juli - 20:00 (TROS)
Het Orlando Festival is al meer dan 25 jaar hét Nederlandse kamermuziekevenement. De plaats waar amateurs en professionals samenkomen. Vanavond speelt het Devich Trio Beethovens pianotrio in Es op. 1/1, en laat het Vogler Kwartet zijn interpretatie horen van het strijkkwartet no. 15 van Franz Schubert. Ook de Schilflieder van August Klughardt zullen te horen zijn tijdens dit live concert vanuit het Theater in Kerkrade.


* August Klughardt: Schilflieder op. 28

* Ludwig van Beethoven: Pianotrio in Es, op. 1/1
* Franz Schubert: Strijkkwartet in G, no. 15, D887

Dinsdag 17 juli - 20:00 (AVRO)
´Mijn thema is oorlog, en de treurnis van de oorlog.(...) Het enige wat een dichter kan doen, is waarschuwen.´ Deze veelzeggende woorden schreef Benjamin Britten op het titelblad van zijn War Requiem. Dit maatschappijkritische koorwerk is vanavond te horen in een uitvoering door het Orchestre National de France en het koor van Radio France onder leiding van Kurt Masur. In de tweede helft van het Avondconcert kunt u luisteren naar een recital van mezzosopraan Alice Coote en pianist Graham Johnson met werken van o.a. Edward Elgar en Ralph Vaughan Williams.


* Benjamin Britten - War Requiem


* Sir Edward Elgar - Pleading / Speak Music!

* Ralph Vaughan Williams - The Watermill / Silent Noon/ The Splendour Falls On Castle Walls
* Roger Quilter (1877-1953) - Now sleeps the crimson petal / There be none of Beauty's Daughters / Love's Philosophy
* Judith Weir - The Voice of Desire

Woensdag 18 juli - 20:00 (KRO)
The English Baroque Soloists en het Monteverdi Choir brengen vanavond onder leiding van John Elliot Gardiner een programma met werken uit de Franse barok: een keur aan operafragmenten van Jean-Philippe Rameau, voorafgegaan door de Messe de Requiem van André Campra. Het concert werd op 15 juli opgenomen tijdens de Proms in Londen. Later op de avond laten we opnames horen van het Cheltenham Festival, met o.a. het strijkkwartet op. 11 en de vioolsonate van Edward Elgar, de Tzigane van Maurice Ravel en een kamermuziekbewerking van Sergei Rachmaninovs Symfonische Dansen


* André Campra - Messe de Requiem

* Jean-Philippe Rameau

- Ouverture 'Zais'

- delen uit 'Dardanus'

- delen uit 'Les fêtes d'Hébé'

- delen uit 'Les Boréades'

- delen uit 'Platée'

- delen uit 'Hippolyte et Aricie'

- delen uit 'Castor et Pollux'

- Chaconne, uit 'Nais'


* Samuel Barber - Strijkkwartet in B, op. 11
Psophos Quartet


* Sir Edward Elgar - vioolsonate in e-klein op. 82 Alina Ibragimova, viool
Cédric Tiberghien, piano


* Maurice Ravel - Tzigane
Alina Ibragimova, viool
Cédric Tiberghien, piano

Serge Rachmaninov - Symfonische Dansen, op. 45 (arrangement voor twee piano´s) Cédric Tiberghien & Eduard Kunz, piano

Donderdag 19 juli 20:00 (KRO)
´Pianist Ciccolini: sober, voornaam´, kopte het NRC Handelsblad daags na een optreden van de Italiaanse pianist Aldo Ciccolini in het Concertgebouw. Ciccolini, al meer dan 50 jaar actief op het podium, treedt de laatste jaren regelmatig op in Nederland. Vanavond is de meesterpianist te gast in Frankrijk, op het Radio France & Montpellier Festival. Daar speelt hij een programma met werken van Robert Schumann.


* Robert Schumann:

- Kinderszenen, op. 15

- Fantasiestücke, op. 111

- Faschingsschwank aus Wien, op. 26

- Pianosonate No. 3 in f-klein, op. 14

Radio 4 Zomeravondconcerten
Radio 4 heeft uit het aanbod van nationale en internationale zomerfestivals en bijzondere klassieke muziekevenementen een gevarieerd programma samengesteld met 77 concerten. Verschillende genres komen aan bod: orkestmuziek, kamermuziek, recitals en opera, met composities van de Middeleeuwen tot 21e-eeuwse premières.

Meer informatie over de zomeravondconcerten vindt u op www.radio4.nl en www.zomeravondconcerten.nl. Vanaf 20 juni op teletekst pagina 305 en vanaf 1 juli op teletekst pagina 264