Gemeente Venlo


Bestuurskrachtmonitor 2007

Persbericht 12 Juli 2007

Bestuurskrachtmonitor 2007: meer aandacht voor strategische samenwerking

De gemeente Venlo heeft voor de tweede maal deelgenomen aan de bestuurskrachtmonitor Limburgse gemeenten. Op tactisch en operationeel niveau scoort Venlo goed; op strategisch niveau ligt er nog een uitdaging. De visitatiecommissie doet in het rapport onder meer uitspraken over de wijze waarop de gemeenten in Noord-Limburg samenwerken.

De bestuurskrachtmonitor is in opdracht van de Provincie ontwikkeld door het externe bureau Van Naem & Partners. Een onafhankelijke visitatiecommissie heeft in de periode 2005-2006 alle Noord-Limburgse gemeenten onderzocht. Het begrip 'bestuurskracht' is gedefinieerd als de mate waarin een gemeente met de haar beschikbare kwaliteiten en middelen (zoals personeel, bestuur, financiën) haar ambities en opgaven realiseert. De bestuurskracht is beoordeeld op strategisch, tactisch en operationeel niveau.

De visitatiecommissie constateert dat, alhoewel de afgelopen periode resultaten geboekt zijn, de wijze waarop wordt samengewerkt in Noord-Limburg en de structuur die daaraan wordt gegeven niet goed inzichtelijk en slagvaardig zijn.

Direct nadat het concept-rapport begin juni aan de gemeenten was toegestuurd voor commentaar, heeft burgemeester Hubert Bruls van Venlo een bijeenkomst belegd met alle veertien Noord-Limburgse burgemeesters. Bruls: "We hebben daar afgesproken de kritiek zo open mogelijk tegemoet te treden, er niet voor weg te lopen en er lessen uit te trekken voor de toekomst en gezamenlijk actie te ondernemen."

De Noord-Limburgse burgemeesters erkenden dat de visitatiecommissie grotendeels gelijk heeft in haar kritiek op de ontbrekende vormen van (strategische) regionale samenwerking alsmede bijbehorende resultaten. Ze willen echter benadrukken dat de afgelopen jaren een aantal goede stappen zijn gezet en resultaten zijn geboekt. Bruls: "Denk aan het feit dat we in gezamenlijkheid de Floriade hebben 'binnengehaald' en organiseren. En aan de Strategische Agenda Regio Venlo, die we gezamenlijk hebben opgesteld en aan de Provincie hebben aangeboden. Het kan en moet nog beter, maar het glas is echt half vol."

Het komende half jaar willen de Noord-Limburgse burgemeesters de samenwerking in Noord-Limburg langs de volgende drie sporen vormgeven:


- Spoor 1: Het verder uitwerken van de doelstellingen / agenda van Noord-Limburg, zoals vastgelegd in de Strategische Agenda Regio Venlo in een uitvoeringsprogramma. Dit traject is reeds in gang gezet.
- Spoor 2: Het formaliseren van de structuur van de samenwerking in Noord-Limburg, waarbij duidelijkheid moet komen over de rol en wijze van betrokkenheid van elke gemeente. In Regio Venlo verband is al opdracht gegeven aan de secretarissen van de Regio Venlo te onderzoeken welke samenwerkingsstructuur wenselijk is. Vooruitlopend op de invoering van de geformaliseerde structuur zal alvast invulling gegeven worden aan een Regio Bureau;
-Spoor 3: Het tot stand brengen van een cultuuromslag: écht willen gaan voor regionale samenwerking.

Medio augustus zal een vervolgoverleg plaatsvinden. Uiterlijk op 1 januari 2008 moet de besluitvorming hierover afgerond zijn.

De monitor bevat naast aanbevelingen op het gebied van strategische regionale samenwerking ook analyses en aanbevelingen op het gebied van de interne organisatie en de slagkracht van de gemeente Venlo. Gelet op de vakantieperiode zullen de bevindingen en conclusies van de visitatiecommissie die betrekking hebben op Venlo zelf pas in de tweede helft van augustus in het college van B&W worden besproken. Daarna zal de gemeenteraad worden geconsulteerd over de aanpak die het College wil verbinden aan de conclusies van het rapport.