Universiteit Maastricht

Persbericht
13 juli 2007

Publicatie ROA-onderzoekers Maastricht in ESB

Technisch onderwijs mist vrouwelijke en allochtone student

Het hoger technisch onderwijs mist de slag om de vrouwelijke en allochtone student. Met name de technische opleidingen van de hogescholen slagen er onvoldoende in om deze doelgroep te bereiken, terwijl technische opleidingen op universiteiten hier minder last van hebben. Dat blijkt uit onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht aan de hand van cijfers van het CBS. Vandaag verschijnt een publicatie over dit onderzoek, getiteld 'Technisch onderwijs mist de slag' in het economisch vakblad Economische Statistische Berichten (ESB).

De toename van het aantal vrouwen in het hoger onderwijs kan negatief uitwerken voor de daling van het aantal gediplomeerden met een technische opleiding. Vrouwen kiezen immers minder snel voor een technische opleiding. Desalniettemin is het aandeel techniek onder vrouwen in het Wetenschappelijk Onderwijs hoger dan in het Hoger Beroeps Onderwijs en daalt dit bovendien niet verder, zoals wel het geval is in het HBO. Vanwege de toename van het aantal allochtonen in Nederland de laatste jaren, is er volgens onderzoeker dr. Frank Cörvers behoefte aan een inventarisatie van de belangstelling van allochtonen voor een technische opleiding. Allochtone mannen in het Wetenschappelijk Onderwijs kozen de laatste jaren vaker voor techniek dan autochtone mannen. Dat geldt juist niet voor het HBO. Opmerkelijk is verder volgens de onderzoekers dat het aandeel techniek onder de belangrijkste groep voor technische opleidingen, de autochtone mannen, redelijk stabiel is gebleven, zowel in HBO als in WO. Volgens Cörvers blijft het vooralsnog onduidelijk waarom het WO en beter in slaagt om vrouwen en allochtonen te winnen voor een technische opleiding dan het HBO. Ook de oplossing is daarom niet eenduidig, betoogt hij. Zowel een aanpassing van het curriculum aan de doelgroep vrouwen en allochtonen is plausibel, alsook de radicaal andere strategie; het vergroten van het marktaandeel van de technische opleidingen onder autochtone mannen door aanpassing van de curricula aan deze doelgroep. Het volledige artikel verschijnt vandaag om 13.00 uur in ESB, nummer 45 14. Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij dr. Frank Cörvers, tel. 043-3883647, e-mail F.Coervers@ROA.unimaas.nl De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Maastricht University
Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to society's needs are core values of Maastricht University.